• A járvány előtti időszakhoz hasonló vendégforgalmat produkált a nyár eddigi részében Szováta.

  • Idén is sok vendéget vonzott a sós vizéről ismert Medve-tó.

Nem indult zökkenőmentesen a szovátai Medve-tó idei szezonja. Szerettek volna a megszokottnál egy kicsit előbb nyitni, azonban a június 18-ra tervezett nyitást keresztülhúzta az időjárás, így a Medve-tó 2021-es szezonja június 25-én kezdődött.

A Sóvidék Tv tudósítása szerint az újranyitást követően egész jól alakult Szováta turizmusa, a vendégforgalom már a járvány előtti szintet idézte. Ehhez érdemes tudni, hogy Romániában tavaly nyáron még komolyabb korlátozások voltak érvényben, mint nálunk. Például a szállodák fedett fürdőrészlegei sem üzemelhettek.

Egy helyi étterem-tulajdonos, Székely Barna arról beszélt a Sóvidék Tv-nek, hogy idén nyáron július 15-én kezdődött a főszezon Szovátán. Nagyjából 10 nappal korábban a szokásosnál. A Medve-tó vendégforgalma 2020 nyarához képest 30 százalékkal nőtt. Azonban a tófürdő vendégszámában a 2019-es idényhez viszonyítva még így is 15 százalékos elmaradás mutatkozik.

A Medve-tó a szezon hátralevő részében is 10 és 18 óra között várja a fürdőzőket, azonban 13-tól 15 óráig nem lehet bemenni a tóba, ugyanis a heliotermikus jelenség megtartása miatt kicsit „pihentetni” kell a tavat. A belépők ára átszámítva egy felnőtt jegy esetében 2100 forintba (30 lej), nyugdíjasoknak, gyerekeknek 1780 forintba (25 lej) kerül.

A sós vizű tavat sokan a gyógyhatása miatt keresik fel évről évre. A magas sókoncentrációjú víz és a tó gyógyiszapja főleg a mozgásszervi betegségek, valamint a nőgyógyászati problémák esetén hatásos.

Itt megnézhetik a Sóvidék Tv tudósítását:
(a videót időközben törölték)