• Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága máris napirendre vette és kedden megtárgyalta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.

  • A versenyhatóság a pénteken nyilvánosságra hozott jelentéstervezetében több javaslatot fogalmazott meg: többek között megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat, illetve javítana a szállásadók helyzetén a nyárihoz hasonló, tömeges piaci problémák hatékony kezelésében.

A lehető leggyorsabban, már a keddi ülésén napirendre vette az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága a Gazdasági Versenyhivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentéstervezetét, amelyben a GVH szakértői az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacát elemezték. A nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű turisztikai ágazat versenyének, illetve a hazai szereplők versenyképességének fenntartása és élénkítése érdekében a GVH több jogalkotási javaslatot fogalmazott meg jelentéstervezetében.

– A GVH – nemzetközi példákat követve – azt javasolja a jogalkotónak, hogy az online szálláshely-közvetítés szereplői számára tiltsa meg az úgynevezett árparitás-rendelkezések alkalmazását. Az árparitás-kikötések lényege, hogy a szállásadóknak – ha szeretnének megjelenni egy szállásközvetítő platformon – vállalniuk kell az oldal üzemeltetője felé, hogy az online felületen megadott áraiknál olcsóbban a saját honlapjukon, vagy más szállásközvetítő felületeken sem értékesítik a szobáikat.

– A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a szállásközvetítőknek, hogy tegyék átláthatóvá a platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait.

– A versenyhatóság megfontolásra javasolja továbbá a nagyobb szálláshely-közvetítők általános szerződési feltételei (és az azokhoz kapcsolódó üzleti gyakorlatok) kereteinek szabályozását a szállásadók számára nyitva álló panaszkezelési mechanizmus, valamint a hibás teljesítések kölcsönös jogkövetkezményeinek tekintetében.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának keddi ülésén Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke ismertette a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit és javaslatait. A GVH elnöke kiemelte:

„Elengedhetetlen, hogy a szállásadók a jövőben hatékony panaszrendezési és panaszkezelési megoldásokat találhassanak a nyárihoz hasonló helyzetekben. A vizsgálatunk alapján ugyanis a felek közötti tárgyalási- és szerződéses viszonyok egyenlőtlenek, így a köztük létrejövő megállapodások rendszerint ugyan részletes szabályokat tartalmaznak a szállásadók szerződésszegéseinek kompenzációra, jogkövetkezményeire – azonban nélkülözik mindezeket a platform oldalán történő esetleges mulasztásokkal kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs a keddi bizottsági ülésen. Leszögezte: „a magyar fogyasztók és a magyar szállásadók számíthatnak a GVH-ra.”

gyógyfürdők szállodával szállással

Azt meg mi tesszük hozzá a fentiekhez, hogy érdemes messze elkerülni a szállásportálokat, helyette mindig közvetlenül a szálláshelyeknél foglaljunk!