• Amennyiben helyes adatokat közöltek, akkor nagyobb fürdő épül a megyeszékhelyen, mint a zalakarosi.

  • Mindenesetre pár évet még biztosan várni kell az átadásra.

Csaknem húszmilliárd forintos állami forrásból Pécsett megvalósuló új multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, illetve ahhoz kapcsolódó aquapark megépítéséről döntött csütörtökön a baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése – adta hírül az MTI.

Páva Zsolt polgármester az ülésen arról beszélt, hogy a Modern Városok program keretében a Füzes dűlő elnevezésű városrészben, az Expo Centertől délre tervezett nagyberuházás korábban a városlakók bevonásával zajlott konzultáció során “elsöprő igényként” fogalmazódott meg.

Ez alapján egyébként valahol itt kaphatna helyet a fürdőt is magában foglaló komplexum:

A megszavazott előterjesztés szerint egy 14 ezer négyzetméteres sportcsarnok és uszoda mellett csaknem 10 ezer négyzetméteres fedett élményfürdő és wellnesslétesítmény épül – derült ki a dokumentumból. Ebben kitértek arra is, hogy a komplexumban egy 25 ezer négyzetméteres tavat, élménycsúszdát, hullám- és gyermekmedencéket, illetve öt-hat ezer négyzetméteren egyéb élménymedencéket is létesítenek.

A fentiekkel kapcsolatban egyébként erős a gyanúnk, hogy az MTI tudósítója félreértett valamit. Legalábbis amennyiben ez az 5-6 ezer négyzetméter – amiben nincs is benne a hullám- és gyermekmedence – a vízfelületre vonatkozik.

Csak összehasonlításképpen: a gyulai AquaPalota fedett élményfürdő teljes vízfelülete 900 négyzetméter. A demjéni Cascade barlangfürdőben 1500 négyzetméternyi medence kanyarog, az egerszalóki Saliris Resort medencéinek területe eléri az 1900 négyzetmétert, a hajdúszoboszlói AquaPalace élményfürdőben pedig 1600 négyzetméternyi vízfelület található. (Ez a négy együtt 5900 négyzetméter). Az 5-6 ezer négyzetméter az körülbelül annyi, mint a Zalakarosi Termálfürdő teljes vízfelülete, beleértve a nyáron üzemelő strandmedencéket is.

Mindenesetre még van idő, hogy ez a kérdés letisztázódjon, idén ugyanis még csak az előkészítési, tervezési munkálatok kezdődnek el, s a legjobb esetben is 2019-ben indulhat el a kivitelezés, azaz 2020 előtt biztosan nem épül fel a fürdő, az uszoda és a sportcsarnok.