• A Balaton északi partjának legkeletibb savanyúforrása évekkel ezelőtt tönkrement.

  • Idén a helyi lakosok nekikezdtek a szénsavas forrásvizet adó kút helyreállításának.

A Balaton környékén több helyen is előfordulnak szénsavas források, vagy ahogy ezt helyben nevezik, savanyúvízforrások. Ezek a pliocén-kori vulkánok működésének utolsó nyomai. A hasadékok mentén feltörő szénsavgázt részben a talajvíz elnyeli és az így keletkező savanyúvíz olykor forrásként jut a felszínre.

A savanyúforrások közül a legismertebbnek a balatonfürediek számítanak. Ugyanakkor az északi parton több településen is működnek ehhez hasonló, szénsavas vizet adó források. Az északi part legkeletibb fekvésű szénsavas forrása Lovas községben található.

Azonban erről a forrásról a közelmúltig csak múlt időben lehetett beszélni. A községen belül, a Paloznak felé vezető útról megközelíthető forrás ugyanis már évek óta tönkrement. Amikor még adott vizet, akkor pedig már a minősége sem volt megfelelő.

Idén év elején helyi lakosok összefogásával megkezdődött a kút helyreállítása. Mindebbe úgy vágtak bele, hogy nem tudták, hogy fogyasztható minőségű vizet fog-e adni a forrás. Amint elkezdték a régi – még az 1950-es években kialakított – kút szétbontását, kiderült, hogy a kútgyűrűk teljesen tönkrementek. Ez állhatott amögött, hogy az utolsó években már nem megfelelő vízminőséget mértek, hiszen a forrás vize és a talajvíz összekeveredhetett.

A régi kútgyűrűket kibontották és újakat helyeztek le. Jó jel volt, hogy a munkák során folyamatosan szivattyúzni kellett a vizet, akkora lett a forrás vízhozama.

Ennél is jobb hír, hogy az első mérések szerint semmi probléma nincs a forrás vizével. Ráadásul folyamatosan növekszik a vízhozama. Az 1950-as évekből találni olyan leírásokat, ahol 7,5 literes percenkénti vízhozamot mértek, most az első mérések ennél magasabb vízhozamra utalnak.

Még további vizsgálatok, illetve engedély szükséges ahhoz, hogy ajánlható legyen a fogyasztása a lovasi szénsavas forrásvíznek. Ráadásul még hátravan a kút, illetve a környékének a rendbetétele is. Ugyanakkor ezt követően ideális kirándulási célpont lehet a lovasi savanyúforrás.

Egy érdekesség a végére, ilyen volt a lovasi savanyúvíz összetétele egy 1959-es vizsgálat szerint:

Lovas vízösszetétel