Egy német felmérés szerint az ágynemű, törölköző és a fürdőköntös vezeti a szállodák lopási statisztikáját. Világszinten a kolumbiaiak, Európában a spanyolok számítanak a leginkább enyveskezűnek.

A közelmúltban a Bild német bulvárlap összeállítást publikált arról, hogy mit visznek haza legszívesebben a hotelek vendégei. Olyanok, mint a miniszappan és a porciózott tusfürdő nem is szerepelt a cikkben, hiszen ezek természetes fogyóeszközök. Sok hotelben nem véletlenül látják el logóval és elérhetőséggel. A német lopási toplistát az ágynemű, törölköző és fürdőköntös hármas vezeti, majd a tükrök, szőnyegek és virágok következnek. A lap szerint már arra is volt példa, hogy valaki magával vitte a szobából az LCD tévét. A legextrémebb esetként tartják számon, amikor a földszinti apartmanszobából a teljes berendezést kicsempészték és elszállították a tolvajok.

szálloda

A Hotels.com szállásportál pedig egy önbevallásos felmérést végzett, amelyben azt vizsgálták, hogy az egyes nemzetek tagjai mennyire lopósak. Legrosszabbul a kolumbiaiak végeztek, akiknek 57 százaléka számolt be arról, hogy nem hagyja ott üres kézzel a szálláshelyét. A dél-amerikai ország turistái tipikusan könyveket, újságokat „felejtenek” a bőröndjükben. Második helyen a mexikóiak végeztek 40, majd az indiaiak 38 százalékkal, negyedikek a 36 százalékos lopási aránnyal a spanyolok lettek. A legbecsületesebb vendégek körét a jómódú országok adják: a dán, holland és norvég vendégek, akiknek alig több mint tizede vallotta be, hogy lopott már el ezt-azt a szállodai szobából. A szállásportál nálunk kevésbé ismert, így a magyar vendégekről nem publikáltak adatokat.