• Egyes betegségeknél teljesen egyértelmű, hogy kerülendő a szaunázás.

  • Nagy általánosságban, amikor a meleg vizű gyógyfürdő ellenjavallt, akkor a szaunázás sem javasolt.

Egy vicces finn mondás szerint, ha egy betegen nem segít sem a pálinka, sem a szauna, akkor az a betegség halálos. Azért szerencsére nem ennyire egyszerű, vagy – nézőpont kérdése – rossz a helyzet…

A rendszeres szaunázás alapvetően a betegségek megelőzése terén hatásos. Javítja a vérkeringést és az általános kondíciót, stresszoldó hatású, szebbé teszi a bőrt. A címben feltett kérdésre – jó ötlet-e betegen szaunázni – pedig az a válasz, hogy ez a betegségtől függ.

Általánosságban azt érdemes fejben tartani, hogy amikor a meleg vizű gyógyfürdő ellenjavallt, akkor szaunázni sem szabad. Azaz tiltólistás a szaunázás a keringési elégtelenséggel járó szívbetegségek esetén, szívinfarktus és agyvérzés után legalább fél évig. Egyes ízületi betegségeknek jót tehet, viszont ahogy a gyógyfürdőknél is, csak abban az esetben, ha nincs aktív gyulladás a szervezetben.

Egyébként a gyulladás megléte esetén semmilyen esetben nem javasolt a szauna, függetlenül attól, hogy az aktív gyulladás az ízületeket, vagy éppen az emésztőrendszert érinti. Szintén nem javasolt a szaunázás visszérgyulladás esetén, de a daganatos betegségek, vesebetegségek és a gyakori tüdőasztmás rohamok is ide sorolhatók.

Egyes esetekben teljesen természetesnek (kellene lennie), hogy valaki nem megy be egy szaunába: ilyenek a nyílt sebek, az inkontinencia. Nem betegség, de ittasan sem szabad szaunázni.

szauna szaunázás betegenKülön ki kell térni a megfázásos, lázas állapotokra. A rendszeres szaunázás ugyanis csökkenti a megfázásos esetek kialakulásának az esélyét. Viszont, ha már valaki benne van a betegségben, akkor nem ajánlott a szaunák látogatása. Amennyiben lázzal is együtt jár a megfázás, akkor pedig végképp tilos, az influenzáról nem is beszélve. Logikusan belegondolva azért sem szerencsés ilyenkor szaunába menni, mert a kis térben a többieknek könnyen továbbadhatjuk a betegséget.