Összegyűjtöttünk három, a vízivással kapcsolatos tévhitet. Mi a helyzet az evés és a vízivás kapcsolatával? Lehet-e vízzel fogyni? Szebb lesz-e a bőr a sok víztől?

Evés közben tilos inni. A gyerekeket sokszor már az óvodában arra tanítják, hogy nem szabad evés közben inni, hanem csak előtte, vagy utána. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban nem mutattak ki semmilyen negatív hatást. Sőt, inkább arra jutottak, hogy az evés közbeni folyadékfogyasztás segíti az emésztést, pláne igaz ez egyes gyógyvizekre.

Hideg vizet kell inni étkezés előtt, mert az fogyaszt. Ezt általában két okkal magyarázzák. Az egyik az, hogy a szervezet energiát éget el ahhoz, hogy felmelegítse a gyomorba került vizet. A másik az, hogy az evés előtt ivott nagyobb mennyiségű víz elmulasztja az éhséget. Ezek nem állják meg a helyüket. A „víz felmelegítése” ugyanis minimális energiafelhasználást jelent a szervezet számára. Az evés előtt fogyasztott víz pedig csak rövid ideig mulasztja el az éhséget.

gyógyvízAki sok vizet fogyaszt, az nem, vagy csak később kezd ráncosodni. Ez az elv hosszú éveken át szépségápolási doktrínának számított, de lényegében még ma is tartja magát. A felvetés azon alapul, hogy a nagy mennyiségű víz fogyasztása tulajdonképpen belülről hidratálja a bőrt. Az előző kettővel szemben ez már nem olyan egyértelmű kérdés.

Újabb vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a vízfogyasztásnak nincs olyan hatása a bőr hidratáltságára, mint feltételezték. Mások szerint viszont igenis késleltethető a bőr öregedése az elfogyasztott víz megnövelt mennyiségével.

Az igazság valószínűleg a kettő között van, hiszen fontos a megfelelő napi vízbevitel. Ugyanakkor önmagában nem biztos, hogy ezzel, vagy a fokozott vízbevitellel megelőzhető a ráncosodás. A bőr nedvességtartamát ugyanis a bőr legkülső rétege szabályozza, méghozzá meglehetősen hatékonyan, és nincs olyan közvetlen összefüggés a vízfogyasztás mértéke, valamint a bőr nedvességtartama között, mint korábban gondolták.