Egyre több termálhotelben szívesen látott vendégek a gazdájukkal érkező kutyák és macskák is. Az azonban még nem jellemző, hogy külön szolgáltatásokat is biztosítsanak a háziállatoknak.

Nincsenek könnyű helyzetben az üdülni induló állattartók. Amennyiben nem találnak valakit az ismeretségi körükben, aki a távollétükben ellátná az állatot, akkor vagy panzióba kell adniuk a kisállatot, vagy magukkal kell vinniük. Állatpanzió nincs minden településen, ráadásul nem is olcsó, így sokan inkább magukkal viszik üdülni a kutyájukat, macskájukat is.

Háziállatokat is fogadó szálloda keresése plusz feladatot jelent, hiszen ez nem magától értetődő szolgáltatás. A szálláshelyek egyedi elbírálásán múlik, hogy miként kezelik ezt a kérdést. Csak a termálfürdős települések ismertebb szállodáinál maradva, például a hévízi Lotus Therme-ben, vagy a zalakarosi  Karos Spában nem fogadnak háziállatokat.

A magukat kutya- és macskabarátként hirdető hotelek között is vannak különbségek. Nyugat-Európában sok helyen ez a cím azt takarja, hogy a szobákban külön zugot alakítanak ki az állatok részére, ahol etető- és itatótálat készítenek be, és egyes szállókban lehetőség van a kutyák, macskák napközbeni elhelyezésére is. Magyarországon néhány éve még előfordult, hogy a magát kutyabarátként hirdető hotel az épület mögött kenneleket tartott fent a négylábú kedvenceknek. Ez azért manapság már nem jellemző, pláne nem a magasabb kategóriájú szállások esetében. Ennek ellenére a kutya-, vagy macskabarát elhelyezés többnyire pusztán azt jelenti, hogy az állat a gazdájával lehet a szobában, illetve használhatják a közös helyiségeket. Abban azonban már eltérő a gyakorlat, hogy például az étterembe bevihetők-e az állatok.

Utazás macskával

A termálfürdős szállodák kínálatát végignézve szembeötlő, hogy túlzottan egyik hotel sem hirdeti az állatbarát mivoltát. Többnyire keresgélni kell a honlapjukon, hogy vihetők-e hozzájuk kutyák, macskák. Sok helyen külön szobákat tartanak fenn az állattal érkező vendégeknek, ám ez többnyire pusztán annyi megkülönböztetést jelent, hogy az állatszőr miatt ezeket alaposabban takarítják.

Pozitív példaként lehet megemlíteni a Danubius Hotelst, amely a Bükfürdőn, Sárváron és Hévízen működő szállodáiban is lehetővé teszi az állatok elszállásolását. A másik nagy hazai lánc, a Hunguest esetében már nem ilyen könnyű eligazodni. A bükfürdői szállodájukba lehet vinni kutyát és macskát, de a többi egységüknél még a weboldalukon való hosszas keresgéléssel sem lehet erről információhoz jutni.

A Kutyabarát.hu gyűjtése szerint a termálfürdős településeken belül szívesen látják az állattal érkezőket a sárvári Hotel Viktóriában, a bükfürdői Apartman Hotelben, a Thermal Hotel Harkányban, Zalaegerszegen az Aquatherma termálfaluban. Ezeken felül az ismertebb termálszállók között keresgélve azt találtuk, hogy a kisebb háziállatokat fogadják a bükfürdői Hotel Caramellben, a Kehida Termál Hotelben, valamint Hévízen a Hotel Carbonában.

Fontos, hogy az állatok érkezését már a szállás foglalásakor jelezni kell és a hotelek többsége ezért felárat számol. Ennek mértéke általában naponta 5000 forint körül alakul. Persze vannak eltérések, az említett Kehida Termál hotelben csak 2500 forint a tarifa, viszont érkezéskor 25 ezer forint kauciót kell fizetni.