Szólnak érvek és ellenérvek is a szénsavas ásványvizek mellett. Mindenesetre a természetes széndioxid tartalmúak ideálisabbak, mint a mesterségesen dúsított társaik.

A napi két liternyi, de inkább afeletti folyadékbevitel fontosságára rendszeresen felhívják az orvosok a figyelmet. Azonban arról már kevesebb szó esik, hogy például az ásványvizek esetében a szénsavas, vagy a szénsavmentes változat egészségesebb-e. A Napidoktor.hu-n kivesézték a kérdés. A legfontosabb, hogy az ásványi anyagok tekintetében – azonos márka, illetve vízkivételi hely esetén – nincs különbség a kétfajta palackos víz között.

Meg kell viszont különböztetni a természetes szénsavtartalmú és a szén-dioxiddal mesterségesen dúsított vizeket. A borvíznek is nevezett, természetesen szénsavas vizek ideálisabb választást jelenthetnek abból a szempontból, hogy a kis buborékok aprók és egyforma méretűek, így kevésbé irritálják az emésztőrendszert. Az utólag dúsított vizekben viszont a buborékok egyenletlenek, gyorsan szabadulnak fel, ami arra érzékenyeknél puffadást okozhat.

A szénsav eredetétől függetlenül ezek a vizek növelik a gyomorsav elválasztását, így emésztést elősegítő tulajdonsága miatt érdemes étkezés előtt fogyasztani. Ezen felül növelik a vesék kiválasztását, miután aktívabb munkára serkentik, ami csökkenti a vesekő képződésének az esélyét.

A szénsavas vizeket viszont a refluxban szenvedőknek inkább kerülni kell. Az ilyen vizek rendszeres fogyasztása pedig akár gyomorsav-túltengéshez is vezethet, ráadásul erősen savasító hatása van a szervezetre nézve, ami nem feltétlenül ideális. Összességében tehát a rendszeres, nagy mennyiségű napi fogyasztásra ideálisabb lehet a szénsavmentes ásványvíz, a szénsavas társaik inkább alkalmi fogyasztásra valók.