• Az orvosi kutatások szerint a D-vitaminnak számos betegség kezelésében, illetve megelőzésében is szerepe lehet.

  • Sokkal több területet érint a D-vitamin hatása, mint régebben gondolták.

Az elmúlt bő egy évtizedben hatalmas áttörésen mentek keresztül a D-vitaminnal, illetve annak az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások. Nagyon sokáig úgy tartották, hogy a D-vitaminnak csak a csontritkulás kezelésében, illetve megelőzésében lehet szerepe. Ráadásul a felnőtteknél a téli időszakban korábban javasolt napi dózis (400 NE) is meglehetősen alacsony volt. Régebben nem is volt egyszerű ennél magasabb dózisú D-vitamin készítmények beszerzése.

Azonban egyre több olyan orvosi kutatás látott napvilágot, amiből egyértelművé vált, hogy a D-vitaminnak sokkal szélesebb körű szerepe van a szervezet megfelelő működésében. Kiderült azonban az is, hogy a természetes napfényben szegény téli időszakban a lakosság jelentős része D-vitamin-hiányban szenved. (Egyébként nem pusztán Magyarországon, hanem világszerte). Így ebben az időszakban mesterséges módon – tabletta, kapszula, csepp – is ajánlott pótolni.

A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások egyik legismertebb alakja, Michael F. Holick professzor a magyarul is megjelent A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyvében több olyan betegségcsoportot is összegyűjtött, amelyeknek a kialakulása, illetve lefolyása kapcsolatba hozható a szervezetbe nem kellő mennyiségben bevitt D-vitaminnal.

A professzor szerint ezek a következők:

A D-vitamin előnyei
1. Csontok egészsége: megelőzi a csontlágyulást, a csontritkulást, az angolkórt és a töréseket.
2. Ép sejtfunkciók: megelőz bizonyos rákos daganatokat, például a prosztata-, hasnyálmirigy-, emlő-, petefészek- és vastagbélrákot. Megelőzi a fertőző betegségeket, továbbá a felső légúti fertőzéseket, az asztmát.
3. Szervek egészsége: megelőzi a szívbetegséget és a szélütést, a 2-es típusú cukorbetegséget, az ínygyulladást, illetve az íny körüli gyulladásokat, valamint az egyéb gyulladásos betegségeket.
4. Izmok egészsége: növeli az izmok erejét.
5. Autoimmun betegségek: megelőzi a sclerosis multiplexet, az 1-es típusú cukorbetegséget, a Crohn-betegséget és a reumás ízületi gyulladást.
6. Az agy egészsége: megelőzi a depressziót, a szkizofréniát, az Alzheimer-kórt és a demenciát.
7. Hangulati egészség: megelőzi a szezonális affektív zavart, a premenstruációs szindrómát és az alvászavarokat, javítja a közérzetet.

Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin

A Semmelweis Egyetem D-vitaminnal kapcsolatos ajánlásáról itt olvashat.