A hét elején járt hazánkban az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije. A cseh, német, osztrák, holland, olasz, ír és szlovén szakemberek Csopakra és Hévízre látogattak el. A két település a tavalyi Virágos Magyarországért versenyen szerzett első helyet a falvak, illetve a városok kategóriájában. A nemzetközi megmérettetésben 12 európai ország 25 ezer települése vesz részt évről-évre. Minden ország egy falut és egy várost delegálhat, így az utolsó körbe összesen 24 település kerülhet be.

Körbevezették a zsűrit Hévízen (Fotó: Hévíz.hu)

Körbevezették a zsűrit Hévízen (Fotó: Hévíz.hu)

A zsűri nem kizárólag a település virágosításának a mértékét veszi ilyenkor figyelembe, hanem azt is, hogy a helyi oktatásban mennyire jelenik meg a környezettudatosság. Továbbá, hogy az adott helyen milyen szinten áll a természeti- és épített örökség megőrzése, a környezetvédelem, a hulladék- és energiagazdálkodás. Nem egyszerű tehát az élmezőnyben végezni, hiszen az értékelés szempontjai nagyon szigorúak. Hévíz legutóbb 1998-ban szerzett ezüstérmet a nemzetközi mezőnyben.

Arra, hogy Hévíz és Csopak milyen helyezést ér el a versenyben, egészen szeptember 27-ig kell várni, ekkor tartják ugyanis a díjkiosztót Belgiumban. Magyar városok 23 éve vesznek részt a versenyben, azóta 7 arany, 9 ezüst, 10 bronz és 10 Európa díjat szereztek meg.

Osztrákok Hévízen

A közelmúltban nem csak a fenti zsűri, hanem osztrák újságírók is Hévízen jártak. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében érkező vendégek megismerkedhettek a várossal és a Hévízi-tóval, biciklitúrán Keszthelyre látogattak és borkóstolón vettek részt. Hasonló kezdeményezések révén már számos külföldi újságban és online híroldalon jelentek meg cikkek a népszerű magyarországi turisztikai célpontokról.