• 2014-ben 1,3 milliárd forintot költöttek a hévízi fejlesztésekre.

  • Az orosz válság miatt viszont nem volt könnyű a tavalyi év.

  • Erősítenék a jelenlétüket a német, a skandináv és a francia piacon.

  • Világörökségi címre is pályázik a település.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere még karácsony előtt adott egy évzáró interjút a Hévíz Tv-nek. Ebben beszélt a fejlesztési lehetőségeikről, de kitért arra is, hogy az orosz válság mennyire érinti érzékenyen az üdülőhelyet. Kigyűjtöttük a lényeget, de lejjebb görgetve megtekinthető a teljes interjú is.

Hévízi Tófürdő télen

 

Szállodák ás vendégéjszakák

A polgármester elmondása szerint 2014 nehezebb év volt a korábbiaknál. Ennek több oka is volt, ezek közé tartozik, hogy az egyik szálloda technikai okokból egész évben zárva volt (valószínűleg a Hotel Mirage-ra célzott a polgármester). Továbbá több szállodában is voltak kisebb-nagyobb felújítási munkák miatti leállások. Ezek a felújítások nyilván örömteliek, ettől függetlenül a vendégéjszakák számára időlegesen kedvezőtlenül hatottak.

Oroszok

Az elmúlt néhány évben jelentősen megugrott az orosz turisták részaránya Hévízen. Pont emiatt az orosz válság érzékenyen érintheti a város idegenforgalmát. (Jelentősen gyengült a rubel, illetve az orosz állami alkalmazottaknak kötelező belföldön üdülniük – szerk). Papp Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy országos szinten valóban jelentősebben visszaesett az Oroszországból érkező turisták létszáma, viszont ezen belül Hévíz járt a legjobban. Tehát az országos átlaghoz képest az üdülőhelyen kisebb a visszaesés.

(Egy ma megjelent cikkben hévízi szállodaüzemeltetők konkrétabban is nyilatkoztak az orosz visszaeséséről. A Hunguestnél és a Service4Younál is 20 százalékos csökkenésről számoltak be az oroszországi vendégek tekintetében.)

Mi lesz idén a helyzet?

Papp Gábor szerint 2015-ben a turizmus terén az országban és világszinten is visszaesés várható. Emiatt viszont éppen most kell ráerősítenie a városnak a marketingre, magyarán muszáj többet költeniük. Ennek az egyik része lesz az, hogy a város, helyi szállodák és a Magyar Turizmus Zrt. állandó jelenlétet kíván kialakítani a német nyelvterületen, azon belül egyes németországi tartományokban, Ausztriában és Svájcban.

Az új piacok meghódítása nagyon nehéz, de jövőre ezek a korábban megkezdett próbálkozásaik meghozhatják az eredményüket. A hévízi polgármester szerint például kifejezetten jó esélyeik vannak arra, hogy növeljék a skandináv országokból történő beutazóforgalmat, de Franciaország irányából is növekedésre számít. Mindezekhez pedig jó alapot teremt a város melletti repülőtér.

Fejlesztések

2014-ben 1,3 milliárd forintot, – a teljes évi költségvetésük harmadát – fordították beruházásokra. Ennek része volt az egregyi városrész fejlesztésének első üteme, ami idén zárul, de jelentős lépés volt a HeBi bringakölcsönző rendszer elindítása is. Ezeken felül rengeteg apró, de fontos fejlesztést, köztük útfelújításokat is megvalósítottak.

Az idei év tekintetében nagyjából márciusig fog letisztulni, hogy milyen területekre tudnak nagyobb figyelmet fordítani. Papp Gábor szerint amennyiben lesznek olyan fontos beruházások, amelyekhez nem tudnak támogatást szerezni, akkor akár fejlesztési hitel felvétele is szóba jöhet.

Világörökség

A polgármester megemlítette, hogy szeretnék a világörökség részévé nyilváníttatni a Hévízi-gyógytót. Erről azóta írt a Zaol.hu is. A város már meg is bízta a Magyar Természettudományi Társulatot a szükséges tanulmány elkészítésével. Az UNESCO felé ugyanis egy ilyen kutatási dokumentációval lehet bizonyítani, hogy a tó méltó erre a címre.