• A hévízi vendégéjszakáknak a kétharmadát külföldiek adták.
  • Több német üdült Hévízen, mint orosz.
  • Egyelőre éves szinten nem csökkent jelentősen az orosz vendégek száma.
  • Megérezte a város az egyik hotel bezárást.

A tavalyi vendégforgalmi adatairól közölt részleteket Hévíz. A város honlapján olvasható összesítés szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken 982 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták. Ez kiegészül közel 80 ezer olyan vendégéjszakával, amit a magánszálláshelyeknél regisztráltak. Így összességében 1,066 millió vendégéjszakát produkált tavaly az üdülőhely.

Érdekes módon tavaly a magánszálláshelyek forgalma jobban alakult, hiszen 9,7 százalékos növekedést tudtak felmutatni 2013-hoz képest. A kereskedelmi szálláshelyeknél, azaz hoteleknél, panzióknál, kempingeknél összességében 6,3 százalékos volt a csökkenés. Utóbbi mögött az áll, hogy az egyik nagy szálloda az év elején bezárt (a Hotel Mirage), egy másik pedig novembertől – felújítás miatt – nem fogad vendégeket.

Hévíz TófürdőA Hévízen megszálló vendégeknek harmada (egészen pontosan 32,6 százaléka) volt belföldi turista. A külföldiek közül a legnagyobb arányban továbbra is németek érkeztek az üdülőhelyre, a részesedésük 29,6 százalékot tett ki a teljes vendégforgalmon belül. Az oroszok a vendégek 24,7 százalékát adták. A keleti országot érintő szankciók, illetve a rubel leértékelődése a tavalyi hévízi vendégforgalmon csak mérsékelten hagyott nyomott, ugyanis mindössze 1,9 százalékkal csökkent az orosz vendégéjszakák száma. A fennmaradó részen belül a legtöbben Csehországból, Szlovákiából és az észak-európai országokból érkeztek, tavaly összesen 50 országból látogattak el turisták Hévízre.

A város idei tervei között szerepel, hogy bővítik a HeBi nevű közösségi bringarendszert. Még idén befejeződik az egregyi városrészben a történelmi sétaút kialakítása. Az új autóbusz-pályaudvart is magában foglaló fejlesztés viszont várhatóan csak jövőre valósul meg.