• Szerdán átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét.

  • Egymilliárd forint költöttek a mostani beruházásra, de további fejlesztéseket is terveznek.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az ünnepélyes átadáson elmondta, 2010 óta azzal a céllal fejlesztenek, hogy erősítsék a város négyévszakos jellegét. Hiszen közvetve vagy közvetlenül több ezer ember megélhetését biztosítja a városban a turizmus. Ennek első állomása 2010-ben az AquaPalota megépítése volt, amely a 2010-es holtszezon (az év utolsó három és a következő év első három hónapja) 100 ezret el nem érő vendégforgalmát másfélszeresére bővítette. 2023-ban ez a szám már megközelítette a 200 ezret.

A polgármester hozzátette, a gyulai önkormányzati cégek saját erőből is fejlesztenek, a Várfürdő 2023-as, 476 millió forintos adózott eredményéből elvégezte két medence rekonstrukcióját; bővítette a napelemparkot és újranyitotta a 4-es számú termálkutat, amivel az 50 méteres medence fűtését látják el. A több hektáros parkban pedig automata öntözőrendszert építettek ki. A Kisfaludy Programban elnyert 3 milliárd forintból megépült egy új gyermek víziparadicsom.

a Gyulai Várfürdő főbejárata

Most pedig – a reumatológiai rész kórházba történő kiköltöztetésével – átalakították, mintegy ezer négyzetméterrel bővítették a főépületet. Növelték az öltözőszekrények számát, új mosdóblokk épült, kialakítottak egy új látványéttermet; és nőtt a pihenőtér területe is.

„A fejlesztés azonban itt nem áll meg” – jelentette ki Görgényi Ernő. Hamarosan elkezdik az 1833-ban épült Lovarda felújítását, és szeretnének egy új termálfürdőt is építeni.

Várfürdő Gyula lovarda

Kun Miklós, a fürdőt működtető társaság vezérigazgatója mindehhez hozzátette, látják, hogy Győrben, Hévízen, Debrecenben, Makón és Nagyváradon is fejlesztik a fürdőket; amitől nem maradhatnak le Gyulán sem. Látogatószám alapján a gyulai az ország hetedik legnagyobb fürdője. A látogatók kétharmada visszatérő vendég, akiket a fürdő folyamatos fejlesztéssel lehet megtartani.