• A gyógyvizes fürdők rendszeres látogatása több módon is hozzájárulhat az egészségünk védelméhez, olyan formában is, amire talán nem is gondolnánk.

  • Megéri kihasználni a gyógyvizes fürdőzés egészségmegőrző tulajdonságait is.

Általában a gyógyfürdőzést és a különféle fürdőterápiákat már meglévő betegségek kapcsán szoktuk emlegetni. Ez nem véletlen, mivel számos egészségügyi probléma esetén a gyógyvíz és a fürdőgyógyászati kezelések kiegészíthetik vagy akár helyettesíthetik is a gyógyszeres terápiát. Elég csak az ízületi fájdalmakra, derékfájásra és egyes bőrbetegségekre gondolni. Ugyanakkor kevesebb szó esik arról, hogy rendszeres gyógyvizes fürdőzéssel néhány betegségnél magát a kialakulás esélyét is csökkenthetjük.

A gyógyvizes fürdőzés és a vízgyógyászati kezelések, valamint a víz bizonyos alkotóelemei, – mint például a bróm – illetve gyakran maga a fürdő természeti környezete is kedvezően befolyásolhatják a vegetatív idegrendszer működését. Itt a gyakorlatban arra érdemes gondolni, hogy a fürdőzés hatására csökken a feszültség, az idegesség, akár az esetleges alvási problémák is enyhülhetnek. Azaz csupa olyan tényezőről van szó, amelyek kitűnő táptalajt jelenthetnek a betegségek kialakulásához.

Nem szabad lebecsülni azt a hatást sem, hogy a fürdőzés kikapcsolódást is jelent, legyen szó rövid délutáni kiruccanásról vagy hosszabb pihenésről. Az ilyen kikapcsolódásnak is lehet egészségmegőrző hatása, ezt egy finn kutatás is alátámasztotta. A Helsinki Egyetem egy korábbi felmérésében 40 évig követték figyelemmel vezető beosztású férfiak egészségi állapotát. Ebből az derült ki, hogy azok a férfiak, akik évente kevesebb mint három hetet töltöttek szabadságon, magasabb halálozási aránnyal rendelkeztek, mint azok, akik több időt fordítottak pihenésre.

gyógyvizes csarnok a kiskunmajsai Jonathermálban

A fürdőzésnek szintén fontos szerepe van a szervezet kondíciójának megőrzésében, valamint a környezeti hatásokra való reakciókészség javításában. Az időjárási változások, a frontok, de még a levegő nedvességtartalmának változása is folyamatosan kihívást jelent a szervezet számára. Fürdőzés közben nemcsak az izmokat, hanem az érrendszert és a keringést is adaptációra ösztönözzük, ami javítja az általános állóképességünket és kondíciónkat. Ennek eredményeként csökkenthetjük érzékenységünket a különböző környezeti ingerekkel szemben.

Már kialakult betegségeknél ennek nagyon fontos szerepe lehet az adott egészségügyi probléma leküzdésében. Ugyanakkor ennél is nagyobb segítséget nyújthat a betegségek kialakulásának megelőzésében. Emellett fontos arra is előre gondolni, hogy a későbbiekben egy esetleges baleset, vagy betegség milyen kondícióban éri az embert.

Hungarospa gyógyvizes medence

A környezeti hatások jelentette kihívás nem csak feltételezés. Megint egy finn kutatást lehet ennek kapcsán felhozni. Az Oulu Egyetem egyik vizsgálata kimutatta, hogy az extrém hideg időjárás és a hosszan tartó hideg időszakok jelentősen megnövelik a hirtelen szívhalál kockázatát, különösen az idősebb korosztályban.

Azt gondolják, ennek magyarázata az, hogy a hidegebb időre adott idegrendszeri fokozott reakció túlterheli a keringési rendszert. Ennek eredményeként a szív nagyobb terhelésnek van kitéve, ami megnöveli a szívproblémák kockázatát, különösen akkor, ha az adott személynek ismert vagy rejtett szív- és érrendszeri problémái vannak… Ezért is fontos megőrizni a szervezet jó állapotát, aminek egyik kellemes módja lehet a rendszeres gyógyfürdőzés, még akkor is, ha nincsenek aktuális egészségügyi problémáink.

Berekfürdő gyógyfürdő

Illusztrációk: gyógyvizes medencék Kiskunmajsán, Hajdúszoboszlón és Berekfürdőn