• Idén már nem szorul rá a termálfürdő az önkormányzat működési támogatására.

  • A tanuszodára költenék a megmaradt 50 millió forintot.

Még 2012 és 2013 táján többször is írtunk a makói Hagymatikum fürdő anyagi nehézségeiről. A 2012 januárjában megnyitott impozáns termálfürdő ugyanis akkortájt reménytelenül veszteségesnek tűnt, a működését az tette lehetővé, hogy a tulajdonos makói önkormányzat évről évre kipótolta a költségvetésüket.

Ez nem kis összeget jelentett, például a 2013-as esztendőre 170 millió forinttal kellett hozzájárulnia Makónak a Hagymatikum költségeihez. Egy időben még az is felmerült, hogy a téli hónapokra bezárják a fürdőt, ugyanis a veszteség döntő részét a holt szezonban termelte a fürdő.

A rákövetkező években sikerült azért egyenesbe hozni a termálfürdő működését, de továbbra is szükségük volt az önkormányzat támogatására. Még az idei évre is 50 millió forint működési hozzájárulásra számíthatott a fürdő. Azonban a Délmagyarország cikke szerint idén erre már nem lesz szükségük.

Gergely Gábor, a Hagymatikum igazgatója ezt a vendégszám jelentős megugrásával magyarázta. 2012-2013 táján még évi 200 ezer vendég kereste fel a fürdőt. Ehhez képest idén 450 ezres vendégszámmal kalkuláltak, de az igazgató várakozásai szerint decemberben a félmilliót is átlépheti a forgalmuk. Ráadásul a megújult éttermük és az idén megnyitott bár is profitot termelt.

Hagymatikum fürdőEttől függetlenül az 50 millió forintot felhasználnák, viszont idén már nem a költségvetésükben lévő lyukat foltoznák be vele, hanem a tanuszoda felújítására költenék az önkormányzat támogatását. Hamarosan egyébként jelentős fejlesztések is kezdődnek a Hagymatikumban, annak idején ugyanis az eredeti koncepcióhoz képest csak egy kisebb volumenű beruházás valósult meg. A tervek szerint egy családi élményzónával, gyermek élménymedencével, csúszdaparkkal, újabb kültéri gyógymedencével bővülne a Hagymatikum kínálata.