• Egy gyógyvizes fürdőzés hatásait vizsgáló kutatás során arra jutottak, hogy a fürdőkúrák pozitívan befolyásolják mind a mentális, mind a fizikai állapotot.

  • Az adatok alapján megállapítható, hogy rendszeres termálvizes fürdőzés esetén csökken a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége.

A hipertónia, azaz a magas vérnyomás Magyarországon rendkívül gyakori krónikus betegségnek számít. Felmérések szerint a 18 év feletti hazai lakosság 35 százaléka érintett, és ez az arány az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik. Már csak emiatt is érdeklődésre tarthat számot az a japán kutatás, amelyet a Kjúsú Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatói közösen publikáltak még 2022-ben.

Alapvetően a fizikai és mentális egészségre gyakorolt hatását vizsgálták a termálvizes fürdőzésnek. Ehhez 2019 őszén egy kérdőíves felmérést végeztek, amelyben a fürdőzési szokásokra és az egészségi állapotra kérdeztek rá. A felmérés során felhasználták egy korábbi, magas mintaszámú kutatás adatait is, amelyet Beppu városában készítettek 65 év felettiek körében. (Beppuban a lakosságon belül kiemelkedően magas a rendszeresen termálfürdőzők aránya, ugyanis nemcsak Japánban, hanem világszinten is a legtöbb termálforrással rendelkező településnek számít).

A kutatásban a „gyógyfürdőzők” meghatározást azokra a személyekre alkalmazták, akik havonta egynél többször termálvizes fürdőzésen vettek részt. A vizsgálatban kiemelt figyelmet kaptak a fürdőzéssel járó mentális és fizikai hatások.

A mentális hatások kapcsán az elemzés kimutatta, hogy a rendszeresen gyógyfürdőzők körében az élettel való elégedettség szignifikánsan magasabb volt. Ennek a csoportnak a tagjai az átlagnál kevésbé tartották stresszesnek az életüket. A kutatás alapján ez nem kizárólag a termálvíz és az ásványi anyagok közvetlen hatásának tulajdonítható. A fürdőzéshez kapcsolódó egyéb kedvező tényezők is szerepet játszhatnak, például a szabadban tartózkodás, a szép környezet nyugtató hatása, valamint a vízben végzett testmozgás.

A fürdőzés fizikai egészségre gyakorolt hatásait kifejezetten a 65 év feletti lakosság körében vizsgálták. A kapott adatok többféle betegség esetén is azt sugallták, hogy a rendszeres gyógyfürdőzésnek minden bizonnyal egészségmegőrző hatása van. A tanulmány szerzői azonban inkább óvatosak voltak ezen a téren és mindössze egy esetben látták egyértelműen igazolhatónak a megelőző hatást, ez pedig a magas vérnyomás volt. Mind az országos felmérés, mind a Beppu városában végzett kutatás ezt támasztotta alá.

A kutatók szerint az eredményeik is azt mutatták, hogy szoros kapcsolat van a mentális és fizikai állapot között. „A pszichoszociális stressz magas vérnyomás kialakulásához vezethet, ami arra utal, hogy a gyógyfürdőzés kedvező mentális hatásai hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez” – írják a tanulmány szerzői.

Zsóry gyógyfürdő fedett gyógymedence

Illusztráció: gyógyvizes medence a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben

Itt további fürdős híreket, érdekességeket olvashat.