A múlt hónapban megnyílt tófürdő a határ közelében fekszik, a vize sokféle betegségre jó, ingyenes a parkolás, egy felnőtt jegy pedig kevesebb mint ezer forintba kerül.

Még júliusban írtunk arról, hogy egy különleges termálfürdő nyitotta meg a kapuit a vajdasági Pacséron. Az 1400 méter mélyről feltörő sós termálvízre alapozva ugyanis egy tavat alakítottak ki a szerbiai határ közelében fekvő településen. Időközben már magyar nyelvű honlapja is lett a fürdőhelynek, így további információkkal is rendelkezünk a különleges tófürdőről.

Pacsér tófürdőMindössze hat évvel ezelőtt derült ki, hogy Pacsér alatt valószínűleg értékes termálvízbázis található. A fürdő megvalósítása azonban a válság miatt lassan haladt. A termálkutat 2010-ben fúratták, de pályázati pénzekből és helyi összefogással is csak tavaly gyűlt össze annyi pénz, hogy belevághassanak a fürdőépítésbe, amivel idén nyárra készültek el.

A 2000 négyzetméteres mesterséges tómederben a 72 Celsius-fokkal feltörő víz kellemes 28-32 fokosra hűl. A javasolt fürdési idő – egyhuzamban – 25-30 perc és kisgyerekek is használhatják a fürdőt. A vizet ízületi-, csont-, bőr- és légúti megbetegedésekben szenvedők számára ajánlják, de enyhíti az izomhúzódások és az érrendszeri megbetegedések tüneteit is. Pajzsmirigy-túlműködés esetén viszont – a víz jódtartalma miatt – nem javasolják a fürdőzést.

A Pacséri Gyógyfürdő minden nap délelőtt 10-kor nyit és egészen este 8-ig tart nyitva. A felnőtt belépő ára 300 szerb dinár, a 4-14 éveseknek 200 dinár. Ez forintra átszámítva jelenlegi árfolyamon 800, illetve 530 forintos árat jelent. Parkolni a fürdő mellett ingyen lehet.

Pacsér a bácsalmási határátkelőtől 17 kilométerre fekszik (Bajától közúton 60 kilométerre). Maga a tófürdő a település szélén, a helyi kiserdő és halastó mellett található, de könnyű megtalálni, mert kitáblázták az odavezető utat, illetve eltévedés esetén lehet bízni a helyiek segítségében is.

Képek forrása: a pacséri fürdő Facebook oldala