Kétezer négyzetméteres termálvizű tavat alakítottak ki a szerbiai határ közelében fekvő Pacsér településen. A sós víz gyógyhatással is rendelkezik.

Egészen egyedi fürdőhely nyitotta meg a kapuit a vajdasági Pacséron. Az 1400 méter mélyről feltörő sós termálvizet ugyanis nem kiépített medencébe, hanem egy mesterségesen kialakított tóba vezetik. A tó legmélyebb pontja 1,6 méter, a víz sótartalma pedig a híres erdélyi sós hévizekével vetekszik. A 76 Celsius-fokosan feltörő víz 30 fokosra hűl a mesterséges tómederben. A víz bőrbetegségek, izomhúzódások és érrendszeri megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Pacsér termál tóA Pannon RTV által a fürdő megnyitása utáni első hétvégén készített videó szerint a településen feltörő gyógyvíz igazi ritkaságnak számít a régióban. A gyógytó és a hozzá kapcsolódó épületek kialakítására 15 millió dinárt (nagyjából 40 millió forintot) költöttek. Ezt az összeget saját forrásból és pályázati pénzekből teremtették elő Pacséron. A jövőben szálláshelyeket is kialakítanának a gyógytó körül, valamint magát a fürdőt is bővítenék egy fedett részleggel.


Hol van Pacsér?

Szerbiában, azon belül is az Észak-bácskai körzetben található, a bácsalmási határátkelőtől mindössze 17 kilométerre. A 2600 lélekszámú települést 60 százalékban magyar nemzetiségűek lakják. A 2000 négyzetméteres termáltó kapcsán elsősorban a környékbeli vendégekre számítanak, de távlatilag a turizmus fellendülésében is reménykednek a helyiek. A fürdő minden nap 10-től 19 óráig tart nyitva.