• A déli határtól 50 kilométerre épülhet fel az új, egész évben nyitva tartó termálfürdő.

  • Hamarosan befejezik a termálkút fúrását, ami 63 Celsius-fokos vizet ad.

A szerbiai Ada településen eddig is működött egy szezonális fürdő, – Adica néven – aminek nemrég megkezdték a bővítését. Ehhez első körben egy termálkút fúrása szükséges, ugyanis a jelenlegi, 1976-ban fúrt kút csak 29 Celsius-fokos vizet ad.

Az új, közel ezer méter mély kút fúrásával lassan végeznek is, a termálkút révén 63 Celsius-fokos víz nyerhető ki. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a leendő fürdőkomplexum fűtését is megoldják a termálhővel.

A leendő fürdőről annyi tudható, hogy 2 millió eurót szánnak az építésére. A létesítmény 3 fedett és 3 kültéri medencét, valamint szaunavilágot foglal majd magában. A költségek egyik felét a település állja – részben hitelből – a másik felének finanszírozásába pedig reményeik szerint a tartományi kormány fog beszállni.

Az anyagi háttér megteremtésével kapcsolatos kérdések idén nyárra tisztázódhatnak, a közbeszerzés kiírását őszre tervezik, ez pedig azt jelenti, hogy jövő év végére készülhet el az egész évben működő adai fürdőkomplexum. A fejlesztés révén a jelenleg évi 40-50 ezer látogatót fogadó fürdő forgalma jelentősen nőhet.

Ada termálfürdőA közel tízezer lakosú Ada településre akár Magyarországról is érdemes lesz majd ellátogatni, hiszen a röszkei határátkelőtől mindössze 50 kilométerre található.

A Pannon RTV fentiekről szóló tudósítását itt is megtekintheti:


Forrás: Magyar Szó, Pannon RTV