Esős volt a július, ami rányomta a bélyegét a termálfürdők vendégszámára. A megye fürdői közül a fedett részleggel is rendelkező Tamási Termálfürdő még így is növelte a forgalmát.

A Tolna megyében található fürdőkről készített körképet az MTI. Ebből kiderült, hogy a térségben található létesítmények eltérő eredményekkel zárták az év első felét. Legjobban a Tamási Termálfürdő teljesített. Róth Zoltán, a fürdő vezetője elmondta, hogy 2014 első hat hónapjában hétezerrel volt több vendégük, mint az előző év hasonló időszakában. A július gyengébb volt, mint tavaly, viszont a jó időnek köszönhetően augusztusra a forgalom növekedését várják. A Tamási Termálfürdőbe tavaly 160 ezren váltottak belépőt. A fürdőt zömében magyarok látogatják, a német turisták aránya 8-9 százalékot tesz ki.

Tamási Termálfürdő

Tamási Termálfürdő

A 2012-ben megnyílt, szezonálisan üzemelő Bonyhádi Termálfürdőnek a júliusi rossz idő miatt egyelőre gyengébb a forgalma a tavalyinál. Amennyiben viszont a nyár második felében tartós lesz a jó idő, akkor teljesülhet a tervezett 20 ezer fős forgalmuk. A bonyhádi létesítményt hét közben általában 300-an, hétvégén 600-an keresik fel.

Bonyhádi Termálfürdő

Bonyhádi Termálfürdő: hétvégenként nagy a pörgés

Szintén 2012-ben nyitotta meg kapuit a Szekszárdi Élményfürdő. Ebbe a fürdőbe hétköznap ezren, hétvégén kétezren látogatnak, s egyelőre jól alakul a forgalmuk. Éves szinten arra számítanak, hogy akár a tavalyi 60 ezres vendégszámot is meghaladhatja a 2014-es forgalmuk.

A Dombóvár melletti gunarasi termálfürdő üzemeltetője forgalmi adatokat nem árult el, de azt elismerte, hogy év eddigi részében kevesebb vendégük volt, mint tavaly ilyenkor. Ezért különféle akciókkal igyekeznek felpörgetni a látogatószámot.

Tolnai fürdők: üzleti mutatók

A Tamási Fürdő üzemeltetését a kútfúrással és sok egyéb fürdő üzemeltetésével is foglalkozó Aquaplus Kft. végzi. A szerteágazó tevékenység miatt a tamási létesítményhez kapcsolódó bevételek nem olvashatók ki a cégbírósághoz leadott mérlegükből. Hasonló a helyzet a szekszárdi fürdőt üzemeltető Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. esetében is. A Bonyhádi Termálfürdőt a város közműcége a BONYCOM Nonprofit Kft. működteti, ennél viszont a mérlegben külön soron szerepel a fürdő. Ez alapján tavaly fürdőüzemeltetés 9,3 millió, 2012-ben pedig 13,5 millió forintot hozott a cégnek.

Gunaras Hotel

Gunarasi négycsillagos szálloda: több bevételt hoz, mint a fürdő

A gunarasfürdői termálfürdőt működtető Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt. gazdálkodásáról viszont már részletesebb adatokat is találni. A 2013-as évet 537 millió forintos árbevétellel zárta a cég, ami 26 millió forintos növekedés a korábbi évhez képest. A 3/4-1/4 arányban magánszemélyek és a dombóvári önkormányzat tulajdonában lévő cég beszámolója szerint azonban a fenti bevétel 67 százalékát a Gunaras Resort Spa Hotel hozta. A strandfürdő a teljes bevételhez pusztán 20,9 millió forintot, a gyógyfürdő szolgáltatások 67 millió forintot, a gyógyászati szolgáltatás pedig 71 millió forintot adott hozzá.