• Sárváron arra számítanak, hogy a nyári szezon kezdetére visszaállhat a korábban megszokott szintre a vendégforgalmuk.

  • Fejlesztenék a fürdő alapinfrastruktúráját, valamint a szállás- és szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos konkrét terveik is vannak, viszont ehhez pályázati forrásra lesz szükségük.

Kántás Zoltántól, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a járványhelyzet enyhülése ellenére is számos nehézséggel kell idén is szembenéznie a hazai fürdőknek. Elég csak az üzemeltetési költségek növekedésére, a munkaerőhiányra, vagy éppen a befagyasztott jegyárakra gondolni. A szakember ugyanakkor a vendégforgalom alakulása terén bizakodó és reméli, hogy a hamarosan megnyíló új pályázati lehetőségek révén fejlesztési forráshoz is juthat a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő.

– Összességében 2021-ben – a lehetőségekhez képest – mennyire volt jó éve a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőnek?
– A turizmus volt az az ágazat, amit leginkább sújtott a pandémiás időszak, így nekünk sem volt ez könnyű időszak. Tavaly május 13-ig a fürdő és a szálláshelyei zárva voltak. 2020-2021-ben az üzemszünet ideje összesen 9 hónapig tartott. Ám nem csak ezek a hónapok jelentenek forgalomkiesést, hanem a jelenleg is tartó járványhelyzet miatt kisebb az utazási hajlandóság is. Bizakodásra ad okot, hogy a nyári szezon közepén már megközelítette a 2019-es szintet, ám ha az újranyitástól mostanáig nézzük, akkor körülbelül 25 százalékos fürdővendégszám-csökkenésről beszélhetünk.

– A tapasztalatai szerint az év második felében mennyire tértek vissza a külföldi vendégek?
– 2019-hez képest a belföldi vendégek arányának növekedése és a külföldiek arányának csökkenése tapasztalható. A szezon elején még utazási korlátozások voltak érvényben, aztán fokozatosan visszatértek a külföldi vendégek is, ám a pandémia mindenképpen visszavetette a nemzetközi vendégforgalmat.

– Milyenek a várakozásai 2022-vel kapcsolatban? A 2019-es vendégforgalmi szint vajon elérhető lesz már idén?
– A vendégforgalmat tekintve bizakodóak vagyunk. Az év első hónapjaiban a járvány negyedik hulláma zajlik, ez sajnos meglátszik a vendégszámban is, de arra számítunk, hogy a nyári szezon kezdetére már visszaállhat minden a régi kerékvágásba. Ennek ellenére nehéz évnek nézünk elébe, hiszen jelentősen megnövekedtek az üzemeltetési költségek, a bér mellett az energiaköltségek is, ezenkívül a fürdőágazat a turizmushoz hasonlóan jelenleg óriási munkaerő-problémával küzd. Helyzetünket az is nehezíti, hogy a veszélyhelyzetben fennálló kormányrendelet értelmében már második éve nem tudunk árat emelni, miközben az előbb említett költségek óriási terhet rónak ránk. Biztosan hatással lesz a vendégforgalmunkra az is, hogy februártól átmenetileg Szép kártyával élelmiszer is vásárolható. A nehéz helyzetben jelentős segítséget nyújtana a fürdőszolgáltatások ÁFÁ-jának a szálláshely szolgáltatás ÁFÁ-jának szintjére való csökkentése, illetve az utoljára 2012-ben emelt NEAK támogatások hozzájárulásának növelése.

Kántás Zoltán

– Készülnek valamilyen fejlesztéssel, újdonsággal az idei évre?
– Stratégiánknak megfelelően elkészítettük azokat a tanulmányokat és terveket, amelyek pályázati források megjelenése esetén alapul szolgálhatnak a fürdő rekonstrukciójához, fejlesztéséhez. Az első és legnagyobb horderejű téma az alapinfrastruktúra fejlesztése, de vannak szállás-, valamint szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos konkrét terveink is. Sajnos önerőből ezek nem valósíthatók meg, tekintve, hogy az elmúlt időszak felemésztette tartalékainkat is, amit eredetileg fejlesztésre szántunk volna. Reménysugarat jelenthet azonban, hogy a közeljövőben megjelenhet az a pályázati rendszer, ami a TOP-on, illetve a GINOP-on keresztül támogatja a fürdők infrastruktúra, szolgáltatási és attrakció fejlesztését. Ez az üzembiztonság és a fenntarthatóság területén hoz jelentős előrelépést.

Sárvár termálfürdő medencecsarnok