• Finoman szólva sem kedvező a jelenlegi koronavírusos helyzet a hazai turizmus számára.

  • A fürdős üdülőhelyeken működő szálláshelyeknek jobban kell nyitniuk a magyar vendégkör felé.

A koronavírus az év elején még kínai, vagy legfeljebb ázsiai problémának tűnt. Turisztikai szakemberek még két-három héttel ezelőtt is arról beszéltek, hogy ez a hazai turizmust csak kismértékben érintheti. Legfeljebb annyiban, hogy kevesebb kínai turista érkezik az országba. A kínai beutazók száma ugyan az elmúlt években jelentősen nőtt, de nem voltak ott a top 10 küldőország között.

Mostanra azonban már látszik, hogy ez a probléma Európát is érinti és turisztikai piac is komolyabb gondok elé nézhet az ide esztendőben, ha az emberek félelemből, vagy kényszerből kevesebbet utaznak. Mindez hogyan érintheti azokat a turizmusból élő településeket, ahol termálfürdő, gyógyfürdő található?

Alapvetően a termálvizes fürdők nem jelentenek jó táptalajt a vírusnak, erről a közelmúltban a Budapest Gyógyfürdői Zrt. és a Népegészségügyi Központ is közleményt adott ki. Ettől függetlenül biztosan lesznek olyanok, akik most inkább nem keresik fel a fürdőket, illetve az üdülésük tervezése során is óvatosabbá váltak, esetleg kivárnak.

Vészesen nagy para egyébként nincs szerintünk ezen a téren, legalábbis jelenleg. Erre utal, hogy a Facebook oldalunkon megkérdeztük a témáról az olvasóinkat és a többségük fürdőkhöz való viszonyát nem befolyásolja a koronavírus feltűnése. Meg kell persze azért azt is említeni, hogy nagyon sokan így is azt a választ jelölték be, hogy valamennyire elbizonytalanítja őket ez a helyzet, van bennük némi félelem.

medence élményfürdő

Amivel érdemes számolni, hogy a koronavírusos helyzet a beutazóforgalmat jobban fogja érinteni, mint a belföldi turizmust. Ahogy mostanában kevesebben terveznek külföldi utazást, úgy más országok lakói is óvatosabbak lesznek a magyarországi üdüléssel kapcsolatban.

Amennyiben mindez a következő hónapokban „csak” úgy fog lecsapódni, hogy az emberek külföldre nem utaznak szívesen, az jelenti a kisebb problémát. Akik ugyanis nem utaznak el, azok itthon keresnek maguknak turisztikai célpontokat, itthon költik a pénzüket. (Remélhetőleg az a helyzet nem fog előállni, hogy az emberek ki sem merik dugni az orrukat otthonról).

A külföldi turisták terén várható visszaesés viszont így is csak nehezen lesz pótolható. Főleg a budapesti szálláshelyek szenvedhetik ezt meg, hiszen a legkevésbé támaszkodhatnak a belföldi turistákra.

Az ország többi részén található fürdőhelyeken működő szállások közül azokra vár kisebb kihívás, amelyek eddig is nagyobb forgalmat bonyolítottak a belföldi turizmusból. Érdemes ennek kapcsán megnézni a termálfürdős települések tavalyi vendégéjszakaszáma alapján készített cikkünket. Tavaly több belföldi turistát vonzott, mint külföldit: Hajdúszoboszló, Zalakaros, Gyula, Visegrád, Egerszalók, Cserkeszőlő.

termálfürdő medence

Viszont jó néhány helyen tavaly meghaladta a külföld vendégek által eltöltött éjszakák száma a belföldiekét, ezek közé tartozik például Hévíz, Bük, vagy éppen Sárvár. Utóbbiaknak mindenképpen be kellene vonzaniuk minél több hazai vendéget azok közül, akik most inkább nem utaznának külföldre.

Megjegyezzük, ez jó alkalmat jelenthetne arra is, hogy a hazai szálláshelyek megpróbálják magukat valamennyire függetleníteni a rajtuk piócaként élősködő szállásportáloktól. Amennyiben elérnék (akár iparági összefogással), hogy a turisták az utóbbiak helyett minél nagyobb arányban közvetlenül a szálláshelyeknél foglaljanak, akkor jelentős összeget spórolhatnának meg…