• Máshogy képzelik el a termálfürdő jövőjét a borgátai őslakosok és az üdülőtulajdonosok.

  • A nyaralók tulajdonosai közül sokan az önkormányzati választás előtt átjelentkeztek Borgátára és többségük lett a képviselő-testületben.

  • Olyanok lettek képviselők, akiket az igazi állandó lakosok nem is ismernek.

A választás után egyből lemondott a győztes polgármester – ezzel a hírrel került be Borgáta az országos sajtóba. A Vas megyében, Sárvár közelében fekvő faluban a polgármesteri mandátumot szerző Gőcze Zsanett azért mondott le, mert előre látta, hogy a megválasztott képviselőkkel nem tudna együtt dolgozni. Nyilván nem akarta, hogy Esztergom sorsára jusson a falu és a következő 5 évük az ő és a képviselők harcáról szóljon.

Ami a mi szempontunkból érdekes: a falun belüli ellentétek gyökerét a termálfürdő jelenti. Ahogy az Átlátszó.hu rendkívül alapos, részletekbe menő cikkéből kiderül, a település üdülőtulajdonosainak és állandó lakosainak egészen más elképzelésük van a fürdő jövőjéről. Az üdülőtulajdonosok akár el is adnák a jelenleg önkormányzati tulajdonú létesítményt, a helyiek viszont azt szeretnék, ha a falué maradna. Ellentéteket szült az is, hogy egy vállalkozó ásványvíz-palackozó üzemet építene a faluban, de az üdülőtulajdonosoknak ez sem nyerte el a tetszését.

Borgáta TermálfürdőAz üdülősök úgy szerettek volna nagyobb beleszólást elérni a falu ügyeibe, hogy a választás előtt állandó lakosnak jelentkeztek be a településre. A külföldi nyaralótulajdonosoknak pedig segítettek is az átjelentkezésben. Így történhetett az, hogy az Európa Parlamenti választáson még csak 118, az októberi önkormányzati választáson pedig már 161 személy szerepelt a névjegyzékben. A képviselő-testületben pedig többséget szereztek az üdülősök. A dolog érdekessége, hogy a fürdőtelepiek jelöltje volt a lemondott polgármester is. Azonban valami miatt az utóbbiak között is van egy törésvonal.
Mit kell tudni Borgátáról?

Egy félresikerült olajkutatási projekt után 1968-ban nyitott meg a termálfürdő, ahol 5 medence található. A termálvíz alkalmas a mozgásszervi és reumatikus megbetegedések kezelésére. A szezonálisan – március végétől október végéig – nyitva tartó fürdő területén kemping működik, valamint apartmanházak is találhatók. A fürdő jegyárai kimondottak kedvezőek.