Jelentős kiesést okozott a fürdőknek és a szállodáknak a múlt heti időjárás. A zalai szállodákba a vendégek 30-40 százaléka nem tudott eljutni, még az egyik szállodaigazgató is elakadt a hóban.

A belföldi turizmusban komoly szerepük van a hosszú hétvégéknek, hiszen sokaknak csak ilyenkor van idejük egy rövidebb üdülésre. A múlt hétvége viszont sok szálloda és termálfürdő szempontjából pocsékul sikerült. Sok vendég elakadt, vagy épp el sem mert indulni a márciusi hófúvásban. Ahogy március 15-én írtuk, Sárváron és Zalakaroson is elmaradt az éjszakai fürdőzés. (Utóbbi helyen április 5-én pótolják). A Thermal Hotel Mosonmagyaróvár az elsők között jelezte a Facebook oldalán, hogy a rendkívüli időjárás miatt a szállodába eljutni nem tudó ügyfelek átfoglalhatják a szállásukat más időpontra. Később kiderült, hogy a szállodák többségében biztosították az átfoglalás lehetőségét, vagy visszafizették az esetleg befizetett előleget.

 

A Zalai Hírlap készített egy összeállítást arról, hogy a zalakarosi és a hévízi szállodákat miként érintette a rendkívüli időjárás. A cikkből kiderült, hogy a zalakarosi Hotel Freyában 90 százalékos foglaltságot, a Hotel Damonában pedig teltházat terveztek a hosszú hétvégére, de a vendégek 35-40 százaléka nem érkezett meg a hotelekbe. Az elakadók között volt a két szálloda igazgatója Varga Lajosné is, aki az M7-esen várakozva találkozott olyanokkal is, akik épp hozzájuk indultak. A két zalakarosi Hunguest hotelben visszafizették az előlegeket, vagy beszámították egy másik foglalásba.

A Hotel Karos Spában eredetileg 650 vendéget vártak, ám 30 százalékukat hiába. A hóhelyzet miatt elakadt, vagy otthon maradt vendégeknek ők is a fenti hotelekhez hasonló ajánlatot tettek.

 

Hévízen a Lotus Therme Hotelben 77 éjszakát, a Hotel Europa Fitben 120 vendégéjszakát mondtak le a vendégek. Előbbinél ez négymillió forintos forgalomkiesést jelentett, utóbbiban pedig eredetileg teltházzal számoltak. Voltak olyan elakadt vendégek, akik a szállodát hívták némi információért kétségbeesésükben, és a hotel munkatársa próbálta eligazítani őket, hogy merre érdemes közlekedni. Ugyanakkor volt olyan Zalaegerszegről Budapest felé tartó utazó is, aki Hévízen döntött úgy, hogy nem utazik tovább, hanem inkább megszáll a Lotus Thermében. Mindkét településen a dolgozóknak sem könnyítette meg a helyzetét a kellemetlen időjárás. Megesett, hogy hazaindulni nem mertek, vagy éppen a  munkahelyükre bejutni nem tudtak a szállodák munkatársai.