• Megkezdődött a vízitúrák szezonja a Hévízi-lefolyónál.

  • Nem erős a víz sodrása, ezért különösebb előképzettség nélkül is bárki részt vehet a különleges túrán.

A Hévízi-tó felesleges vizét levezető csatorna kapcsán többféle elnevezéssel is találkozhatunk, hívják lefolyónak, csatornának, érnek, pataknak. Nevezzük akárhogy is, egészen különleges helyszínről van szó, hiszen európai szinten is ritkaság a télen sem befagyó patak.

Nyaranta sokan járnak a termálcsatornához fürdeni, téli hétvégéken pedig gyakran találkozhatunk itt kenus csoportokkal. Késő ősztől március elejéig indulnak a hévízi vízitúrák. A 9,5 kilométeres távon a résztvevők egészen Fenékpusztáig eveznek, ami nagyjából 2,5-3 órát vesz igénybe.

Múlt hétvégén a Hévízi Televízió stábja is kint járt a lefolyónál, amikor a túrázók útnak indultak. Buruzs Tamás túravezető a televíziónak elmondta, hogy nem kell különösebb előképzettség a kenus vízitúrához. Átlagos kondícióban lévő emberek minden probléma nélkül teljesíteni tudják a távot, ugyanis nem erős a víz sodrása.

Hévíz kenutúra termálpatakA kiindulási pontnál ilyenkor még 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletű a víz. A gőzölgő patak igazán különleges helyszínt jelent ehhez a programhoz, hiszen a csatornának ez a része tele van tavirózsákkal és egzotikus halakkal. (Lassan egy éve lesz, hogy a legnagyobb téli hidegben Tolnai István víz alatti felvételeket készített a patakban, ezt ide kattintva tudja megnézni).

Téli kenutúrákat többen is szerveznek, ezért az árak és szolgáltatások is különbözőek lehetnek. 4000-6000 forint / fős árakkal érdemes számolni. Ez magában foglalja a felszerelés, a kenu biztosítását, az idegenvezetést, valamint 1-1 fő „sofőr” visszajuttatását a Hévízen parkoló autóikhoz.

A Hévízi Televízió tudósítását itt tekintheti meg: