• Megépült a hévízi elkerülő út.

  • Ez tehermentesíti az üdülőhely forgalmát.

  • A zalaegerszegiek pedig gyorsabban juthatnak el az M7-es autópályához.

Csütörtök dél óta már a teljes hévízi elkerülő utat használhatják az autósok. A 11 kilométeres elkerülőnek két okból is fontos szerepe van. Egyrészt tehermentesíti az üdülőhely belvárosát az átmenő forgalomtól. Másrészt a Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között utazók számára is rövidebb menetidőt jelent.

Hévíz elkerülőA 4,4 milliárd forintból – nagyrészt EU-s források révén – elkészült út 150 ezer négyzetméter aszfaltburkolatot foglal magában, egyes részein zajvédő falat is felhúztak, valamint 9,2 kilométeren vadvédő kerítést építettek. Az elkerülő révén Hévízen lehetőség nyílik a gyalogos zónák bővítésére, de az átadón Kepli József – hévízi alpolgármester – arról is beszélt, hogy ennek köszönhetően valóra válthatják azt a régi tervüket is, hogy áthelyezzék a buszpályaudvart.

Hévízi filmMi lesz az orosz turistákkal?

Finnországtól Ciprusig megérzi az európai turizmus, hogy a gyenge rubel miatt kevesebbet utaznak és költenek az oroszok – írja a Világgazdaság. A visszaesést főleg a finnek szenvedik meg, ahová korábban sok orosz vásárolni is átjárt, de jelentős a visszaesés Egyiptomban, Szlovákiában is. Csehországban a németek után Oroszország felől érkezik a legjelentősebb beutazóforgalom. Az elmúlt időszakban viszont 14 százalékkal csökkent a keleti országból érkező turisták száma. Főleg a középosztályhoz tartozó utazók száma csappant meg, a gazdagabb oroszok utazási kedvét kevésbé vette el a gyenge rubel.

Hévízen az elmúlt néhány évben rendkívüli mértékben megnőtt az oroszok aránya. Viszont idén augusztusban 10, szeptemberben 3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el az országban az orosz turisták – ezzel beutazóforgalom tekintetében Ausztria feljött a második helyre.