• A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet és a drasztikusan visszaeső vendégszám miatt néhány nap alatt rengeteg hazai fürdőt bezártak.

  • A Cserkeszőlői Fürdő is ezek közé tartozik, s a település polgármesterének Facebook bejegyzéséből látszik, hogy a jelenlegi helyzet mekkora problémát jelent egy üdülőhelynek.

A koronavírus gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra lőtte lábon a hazai turizmust, s így a fürdőket is. Igazából februárban még csak a kínai turisták számának csökkenése miatt érintette az iparágat, s azon belül is inkább csak a fővárosi hoteleket, de azokat sem vészes mértékben.

Március első felétől látszott, hogy ebből európai probléma is válhat, de a múlt hét legelejéig is még csak olyan szempontból tűnt érdekesnek, hogy visszaeshet a Magyarországra érkező turisták száma. Akkor még lehetett abban reménykedni, hogy a belföldi turizmus ezt valamennyire kompenzálja. Viszont múlt hét kedd-szerda táján látszódott először, hogy a járványveszélyt nem ússza meg pusztán ennyivel a hazai turizmus.

Szerdán zártak be az első fürdők, legelőször a Kecskeméti Fürdő, majd az Egri Termálfürdő és a debreceni Aquaticum, majd napról napra egyre többen döntöttek hasonló lépés mellett. (Itt gyűjtögetjük ezeket a fürdőket).

Ez sehol nem volt egyszerű döntés. Egyszerre kellett mérlegelni annak a fontosságát, hogy fékezni kell a vírus terjedését, valamint az adott fürdő, az esetlegesen hozzá kapcsolódó szálláshelyek, illetve a komplett üdülőhely gazdaságára gyakorolt hatását. Erről beszélt még a múlt héten a Rába Quelle fürdő ügyvezetője is.

Győr fürdő kültéri termálmedence

A bezárt fürdők közé tartozik a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ. Varga Attila, a település polgármestere tegnap egy hosszú Facebook bejegyzésben részletezte, hogy miért kellett meghozniuk ezt a döntést. Ebben leírja, hogy mindent meg kell tenniük a koronavírus terjedése ellen, ezért volt szükség a fájdalmas lépésre.

Ugyanakkor gazdasági okokból is rákényszerültek erre, miután a múlt hét folyamán – szerdától kezdődően – jelentősen visszaesett a fürdő vendégszáma, a szálláshelyeiken pedig 10 millió forint értékben mondtak le foglalásokat.

“Szerda óta volt olyan nap, amikor a látogatói jegyek összege nem érte el a medencék feltöltésének költségét. Jellemzően a szombati napok legjobbak, de a most szombati napon nem volt 1 millió forintnyi összbevételünk, míg a kiadásaink összesen majdnem 3 millió forintot tettek ki” – írja Varga Attila.

Kitér arra is, hogy a 2000 fős településen 267-en dolgoznak az önkormányzatnál. S most, a fő bevételi forrásuk kiesésével nyilván lesznek, akiket nem tudnak tovább foglalkoztatni.

Cserkeszőlő strandfürdő

“A jelenlegi helyzetben az önkormányzat részére munka szempontjából pótolható nem cserkeszőlői lakos munkavállalóktól megválunk, a törvényben meghatározott módon. (…) A cserkeszőlői munkavállalókkal, akiket aktív állományban tartunk a fürdő teljes rendbetételét célozzuk meg, műszakilag és higiéniailag. Nem mindenkit érint ez közülük sem. A gazdasági lehetőségek és racionalitás miatt április elsejétől a még alkalmazásban álló munkavállalók mozgóbérét határozatlan időre felfüggesztem.

A szabadságra elküldött, de munkaviszonyban maradó dolgozók az alapbérüket fogják megkapni, amíg az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát meg tudjuk tartani. Amikor a tartalékunk elfogyott, akkor megtesszük az akkor szükséges lépéseket. Reméljük erre nem fog sor kerülni. Amennyiben szükséges lesz az aktív állományú dolgozóknál is felére csökkentem a munkáltatói döntéssel járó fizetés kiegészítést, ezt kérem vegye mindenki figyelembe” – sorolja a polgármester.