• Magyarország 40. gyógyhelye Csongrád-Csanád megyében, azon belül Szentesen található.

  • Hat évvel ezelőtt merült fel a gyógyhely titulus megszerzésének az ötlete.

Nem verték túl nagy dobra, de Magyarországnak lett egy új gyógyhelye. Erről semmilyen hírt nem láttunk, egyszerűen csak a gyógyhelyek hazai nyilvántartása kibővült a szentesi gyógyhellyel. A Csongrád-Csanád megyében található városon belül a gyógyfürdő és a környéke viseli ezt a címet.

Még 2016-ban a helyi kórház részéről vetődött fel az ötlet, hogy Szentesnek is kezdeményeznie kellene a gyógyhely cím megszerzését. Nem volt tehát ez gyors folyamat, de erről érdemes tudni, hogy szigorúbb és bürokratikusabb eljárás vonatkozik rá, mint például a gyógyfürdő, vagy akár a gyógyvíz minősítés megszerzése esetében.

A gyógyhely minősítést azok a települések kezdeményezhetik, ahol valamilyen természetes gyógytényező található. Ez lehet egy klimatikusan különleges hely, gyógybarlang, de az esetek többségében ez egy gyógyfürdőt jelent. Ezért a gyógyhely címmel rendelkező településeken jellemzően a gyógyfürdő és a környéke viseli ezt a titulust.

Meglehetősen szigorú és lassú folyamat vezet a gyógyhely cím megszerzéséhez. Az illetékes hatóság ellenőrzi a gyógyintézményi háttér meglétét, az adott terület infrastruktúráját, a levegőtisztaságot, a zajszintet, illetve ezekkel kapcsolatban számos szakvéleményt is be kell szerezni.

A szentesivel együtt immár 40 gyógyhely van az ország 39 településén. Utóbbi magyarázata, hogy Sárvár két gyógyhellyel rendelkezik, ugyanis a gyógyfürdő és környéke mellett az arborétum is megszerezte ezt a címet.

2012 és 2018 között rengeteg új gyógyhelye lett az országnak. Ennek az volt az oka, hogy akkortájt meghirdettek egy uniós pályázati lehetőséget, amin csak gyógyhelyek indulhattak. A pályázat kifutásával a gyógyhelylétesítési kedv is alábbhagyott. 2019-ben és 2020-ban nem is lett már új gyógyhelye az országnak. Tavaly szerezte meg ezt a címet Tamási, illetve idén Szentes.

Itt találja a magyarországi gyógyhelyek teljes listáját.

Szentesi gyógyfürdő épület