• Kár érte, mert az 1800-as évek közepe óta működik fürdő ezen a területen.

  • A gyógyvize kitűnő, de elképesztő állapotok uralkodtak a létesítményben.

„Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Műszaki Igazgatósága tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Hargita Megyei Közegészségügyi Hatóság által elrendelt azonnali javítások miatt a szejkei fürdőt határozatlan időre bezárja” – olvasható augusztus 11. óta a gyógyfürdő kapuján.

Az Erdélyi Magyar Televízió – cikk végén megtekinthető – tudósítása szerint egy darabig biztosan nem fog kinyitni a Székelyudvarhely szomszédságában található, szebb napokat is látott gyógyfürdő. A településnek ugyanis nem áll módjában elvégezni a hatóság által előírt javításokat.

Úgy tűnik, hogy legközelebb csak akkor lehet majd kinyitni a fürdőt, ha lesz pénz az évtizedek óta halogatott, átfogó felújításra. Ennek első lépése, hogy hamarosan megkezdik a terület csatornázását.

Szejkefürdő strand

A televízióban nem ejtettek szót a feltárt hiányosságokról, de a Hargitanépe.eu-n említenek néhányat.

A medence fala például már annyira repedezett, hogy nem volt biztosítható a megfelelő tisztítása, nem az előírások szerint történt a takarítás, nincs elegendő illemhely és öltöző, továbbá gyakrabban kellett volna cserélni a medencék vizét.

A bezárás előtti napokban vett itt fürdőkúrát Egyed „Ufó” Zoltán helyi újságíró (kádfürdős kezeléseket is végeztek Szejkefürdőn) és az „élményeiről” egy képriportban számolt be. Ez alapján egyébként egészen elképesztő állapotok uralkodtak a kádfürdő részlegben. Azért nem írjuk, hogy balkáni állapotok, mert az sértő lenne még Albániára nézve is.

„Minden tákolva van, de a lehető legordinárébb módon, nem a székelyekre jellemző alapossággal, hanem az essünk túl rajta technikával. Én úgy egyébként elég igénytelen vagyok az életkörülmények szempontjából, de ez azért picit sok, a sok rozsda, a sok tákolás, a penészes székek, az egyik szobában a villany hiánya és a megállíthatatlanul folyó hidegvizes csap, a lerohadt berendezés, ami ráadásul folyton nedves, nyálkás (…) Egyetlen vigasz, hogy a víz az jó, nagyon jó. Érzem én is, már három nap után is” – írja Egyed „Ufó” Zoltán.

Ráadásul az újságíró arra lett figyelmes, hogy a fénymásolóval készült bérletének sorszáma megegyezik a felesége bérletének és még sok másik fürdővendég bérletének a sorszámával, ami azért megint csak felvet néhány kérdést.

Kár a fürdőért, mert rendkívül patinás létesítményről van szó. Már 1850-es években állt itt egy egyszerűbb fürdő, az első – akkoriban modernnek számító – üdülőtelepet pedig 1871-ben adták át.