• Kár érte, mert az 1800-as évek közepe óta működik fürdő ezen a területen.

  • A gyógyvize kitűnő, de elképesztő állapotok uralkodtak a létesítményben.

“Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Műszaki Igazgatósága tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a Hargita Megyei Közegészségügyi Hatóság által elrendelt azonnali javítások miatt a szejkei fürdőt határozatlan időre bezárja” – olvasható augusztus 11. óta a gyógyfürdő kapuján.

Az Erdélyi Magyar Televízió – cikk végén megtekinthető – tudósítása szerint egy darabig biztosan nem fog kinyitni a Székelyudvarhely szomszédságában található, szebb napokat is látott gyógyfürdő. A településnek ugyanis nem áll módjában elvégezni a hatóság által előírt javításokat.

Úgy tűnik, hogy legközelebb csak akkor lehet majd kinyitni a fürdőt, ha lesz pénz az évtizedek óta halogatott, átfogó felújításra. Ennek első lépése, hogy hamarosan megkezdik a terület csatornázását.

Szejkefürdő strand

A televízióban nem ejtettek szót a feltárt hiányosságokról, de a Hargitanépe.eu-n említenek néhányat.

A medence fala például már annyira repedezett, hogy nem volt biztosítható a megfelelő tisztítása, nem az előírások szerint történt a takarítás, nincs elegendő illemhely és öltöző, továbbá gyakrabban kellett volna cserélni a medencék vizét.

A bezárás előtti napokban vett itt fürdőkúrát Egyed “Ufó” Zoltán helyi újságíró (kádfürdős kezeléseket is végeztek Szejkefürdőn) és az “élményeiről” egy képriportban számolt be, amit ide kattintva nézhet meg. Ez alapján egyébként egészen elképesztő állapotok uralkodtak a kádfürdő részlegben. Azért nem írjuk, hogy balkáni állapotok, mert az sértő lenne még Albániára nézve is.

“Minden tákolva van, de a lehető legordinárébb módon, nem a székelyekre jellemző alapossággal, hanem az essünk túl rajta technikával. Én úgy egyébként elég igénytelen vagyok az életkörülmények szempontjából, de ez azért picit sok, a sok rozsda, a sok tákolás, a penészes székek, az egyik szobában a villany hiánya és a megállíthatatlanul folyó hidegvizes csap, a lerohadt berendezés, ami ráadásul folyton nedves, nyálkás (…) Egyetlen vigasz, hogy a víz az jó, nagyon jó. Érzem én is, már három nap után is” – írja Egyed “Ufó” Zoltán.

Ráadásul az újságíró arra lett figyelmes, hogy a fénymásolóval készült bérletének sorszáma megegyezik a felesége bérletének és még sok másik fürdővendég bérletének a sorszámával, ami azért megint csak felvet néhány kérdést.

Kár a fürdőért, mert rendkívül patinás létesítményről van szó. Már 1850-es években állt itt egy egyszerűbb fürdő, az első – akkoriban modernnek számító – üdülőtelepet pedig 1871-ben adták át.