• Jubilál a tavaly átadott fedett fürdő, a pacséri termáltó pedig idén nyáron lesz 5 éves.

  • Néhány év alatt önerőből lett Pacsérból üdülőhely.

Két héttel ezelőtt fontos jubileumot ünnepelhettek a vajdasági Pacséron: január elején volt ugyanis az egyéves évfordulója a fedett termálfürdő megnyitásának. Pici, kétmedencés, összesen 200 négyzetméter vízfelületű fürdőegységről van szó. Mégis jelentős esemény volt ez a termálfürdő életében, hiszen ettől kezdve megteremtődött az egész éves nyitvatartás lehetősége. A 2014 nyarán átadott, különleges lilás árnyalatú vizéről ismertté vált termáltó ugyanis csak szezonálisan tartott nyitva.

A pacséri termálfürdő egy igazi sikertörténet, pláne annak fényében, hogy nem volt könnyű dolguk és akkor finoman fogalmaztunk. Sok magyarországi termálfürdővel ellentétben ugyanis nem azzal indultak, hogy hozzájuk vágtak EU-s pénzeket, vagy állami támogatást, hanem saját forrásból kellett kigazdálkodniuk a fürdőépítés költségét.

A 2600 lakosú településen több mint tíz évvel ezelőtt látták meg a lehetőséget egy fürdőt építésében. 2010-ben termálkutat fúrtak, majd egy termáltó kiépítésébe fogtak, amivel 2014-re készültek el. Ritka az ilyen jellegű fürdő, ezért hamar híre ment a pacséri termáltó megnyitásának, már az első szezonban is sok vendégük volt.

Pacséri termálfürdő nyárA szerencse is melléjük szegődött 2015-ben, amikor váratlanul lilás árnyalatot kapott a termálvíz. Ez a víz hatását semmilyen módon nem befolyásolja, viszont meglehetősen érdekes látványt nyújt, ami megint csak segítette, hogy terjedjen a pacséri fürdő híre.

Pacsér termálfürdő SzerbiaA fedett fürdő építésével lassan haladtak, de azért, mert ennek az építését is saját forrásból finanszírozta a település. A 300 négyzetméteres épületre átszámítva 62 millió forintot költöttek.

Pacsér fedett gyógyfürdőSzabolcski Szabolcs, a település első embere is arról beszélt a közelmúltban a Magyar Szó című lapnak, hogy az elmúlt éveik a fürdőről szóltak:

Hatalmas energiákat vont magával az, hogy egy Pacsér méretű falucska ki tudja építeni a saját gyógyfürdőjét. Több egyén részéről évek áldozatos munkája van emögött, és nem kevés erőbefektetése. A helyi közösségnek az elmúlt években félre kellett gyakorlatilag tennie minden más fejlesztést, nagyobb karbantartást, ami egy településen adódik. Úgy érzem azonban, hogy a befektetett erő, energia megérte, mert reményt hozott falunk mindennapjaiba a gyógyfürdő, még ezekben a rendkívül nehéz időkben is.

Eleinte szálláshelyek még nem is voltak Pacséron, viszont a termálfürdő jelentette vonzerő miatt az elmúlt időszakban több panziót is nyitottak a településen. Aki ellátogatna a fürdőbe, az két dolgot vegyen figyelembe. Az egyik, hogy a mostani téli időszakban 11 és 19 óra között tartanak nyitva. A másik az, hogy szerb dinárt vigyenek magukkal, mert a helyi szabályozás miatt nem lehet forinttal fizetni a fürdő pénztárában (a szabadkai piacon elfogadják a forintot az árusok, ezért gondolhatják sokan, hogy ez a fürdőben sem jelent majd gondot).