Rengeteg eladósorba került üdülési jog, hatalmas alapterületű házak, egykori panziók és termálfürdő közeli apró lakások jelentik a város ingatlankínálatának a zömét.

A termálfürdővel rendelkező településeken sétálgatva sokakban felmerülhet, hogy lakást, vagy házat vásároljanak az adott községben, vagy városban. Egy ilyen helyen lévő ház, ha kiadják, akkor az évek során akár vissza is hozhatja az árát. Illetve ezek a települések állandó lakhelynek sem utolsók, hiszen nem véletlenül járnak annyian oda üdülni.

Első körben a zalakarosi ingatlanpiacot térképeztük fel ebből a szempontból. Újabban a másik jelentős Zala megyei fürdővárosban, Hévízen a manapság már kevésbé lelkes osztrák és német vevők helyét átvették az oroszok, amivel némileg felverték az ottani árakat. Zalakaroson az „orosz-hatás” kevésbé érzékelhető, valamivel olcsóbban lehet ebben a városban ingatlanhoz jutni, mint Hévízen.

Nagyra nőtt ház: 554 négyzetméter

Az Ingatlan.net statisztikája szerint a zalakarosi lakások, házak, nyaralók esetében az átlag négyzetméterár 207 ezer forint, az ingatlanok átlagos alapterülete pedig 144 négyzetméter. Utóbbi adat már mutatja is azt a problémát, amibe a Zalakaroson házat keresők egyből beleütközhetnek: zömében hatalmas alapterületű házakat kínálnak eladásra. A 144-es átlagot a lakások, apartmanok húzzák le, a házak, nyaralók tekintetében 200 négyzetméter körüliekből van a legnagyobb választék.

A 80-as éveket idéző üdülőbelső

Nem csoda, hiszen ezeknek a döntő részét azért építették, hogy kiadják. Sokszor egyébként a kisebb épületeknek is ezt a sorsot szánták. Az egyik legolcsóbb, még elfogadhatónak tűnő 80 négyzetméteres házat 14,1 millió forintért kínálják, viszont a hirdetés szerint az épületben négy különálló apartmant alakítottak ki. Magyarán, aki nem kiadási céllal vásárolja meg, az jelentős átalakítás nélkül nem fog sokra menni egy ilyen ingatlannal. Az ár szempontjából jelenleg a kínálat csúcsát jelentő 85 milliós, 400 négyzetméteres lakóház is alapvetően panziónak épült.

A legolcsóbb zalakarosi ingatlan

Az árak tekintetében nagy a szórás. A legolcsóbb házon 2,9 millió forintért próbálnak túladni. Az árat látva nem vár az ember sokat, a belső fotók viszont még így is megdöbbentők. Igazából a 10 és 20 millió fölötti ársávban lévő házak, nyaralók között is rengeteg a lepukkant ingatlan. Érdemes figyelni a fürdőtől való távolságra is, mert az online hirdetésekben még a Zalakaros határában lévő házakat is szemrebbenés nélkül „fürdő közeli”-ként emlegetik.

„Fürdőhöz közel” – barokkos túlzás

Akinek fontos a gyógyfürdő közelsége és nem akar egy hodályban lakni, nyaralni, vagy panziót nyitni, annak érdemes körülnéznie a zalakarosi lakások között. Első körben az üdülési jogok hirdetésein kell keresztülverekednie magát. Rengetegen kínálnak az 1-2 milliós ársávban ilyen jogokat. Külön kategóriát képeznek a Karos Spa melletti apartmanházakban lévő lakások. Ezekből egy 40-50 négyzetméteres ára 13-20 millió forint körül mozog, és lehet használni a szálloda termálvizes medencéit is. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy 30 napot lehet eltölteni az apartmanokban, a többi időszakot a Karos Spa értékesíti.

Ez a lakás apartmanként is kiadható lenne

Nincs nagy kínálat az „igazi” lakásokból, de azért a 12-16 millió forintos ársávban jobb, viszonylag újabb építésűeket is találni. Az 50 négyzetméternél nagyobbak ritkák, mint a fehér holló, hiszen ezeket nagyrészt üdülőnek vásárolják. Ugyanakkor a lakások előnye, hogy ezek valóban a Zalakarosi Termálfürdő közelében találhatók.