• Parajdon a sóbányából származó víz érhető el a szezonálisan működő strandfürdőben.

  • Július óta pedig egy sós termálvizű wellness központ is működik a településen.

  • Utóbbi egész évben üzemel, így új lendületet adhat a parajdi turizmusnak.

Egy nyár elején készült összeállításban már emlegettük a parajdi sós vizű strandfürdőt, ahol jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években. A felújított, szezonálisan üzemelő fürdőt tavaly nyáron adták át, idén pedig már májusban megnyitották.

Parajd strandfürdő

A Budapesttől 600 kilométerre található erdélyi Sóvidék központját, Parajdot mutatták be a Látogató című tévéműsorban is. Ennek az első részében nagyrészt a sóbarlangról volt szó, a lejjebb görgetve is megtekinthető második részben pedig a parajdi fürdők is szóba kerültek. Nem véletlen a többes szám, hiszen immár két fürdő is működik Parajdon.

Parajd sós vizű strand

A műsorból több érdekességet is megtudhatunk Parajdról, illetve a településen elérhető sós vízről.

– A természetes parajdi sóőrlemény színe nem fehér, hanem szürkés. Az elszíneződést az ásványi anyagokban gazdag iszapmaradványok okozzák.

– A parajdi sós fürdőt bőrproblémák, mozgásszervi és reumatikus panaszok esetén ajánlják. Mindezek mellett a magas sótartalmú víznek nyugtató, stresszoldó hatása is van.

– A tavaly átadott strandfürdő medencéit a sóbányából kiszivattyúzott, tiszta sós vízzel töltik fel. A sóoldatnak jobb a hőtartó képessége, mint az édesvíznek, ezért hidegebb nyári napokon sem hűl le gyorsan a fürdő vize.

Parajd termálfürdő

– A műsorban bemutatták a parajdi Wellness Centrumot is, amit idén nyáron, július első napjaiban adtak át. Az új létesítmény révén a Parajdra látogatók egész évben kipróbálhatják a sós vízben való fürdést. (De azok sincsenek bajban, akik nem szeretik a sós vizet, ugyanis édesvizű medence is található a létesítményben). A két nagy medence mellett, jacuzzit, gőzfürdőt, szaunát is használhatnak a vendégek, de egy fitneszterem is működik az új wellness központban.

– Kialakítottak egy 14 kádfürdőből álló kezelő egységet is, de a videó készítésekor annak az engedélyezése még folyamatban volt, a megnyitását ősz végére tervezik.

– A magas sótartalmú termálvízre 1949-ben, kőolaj keresése közben bukkantak. A 90-es évek elején azonban elapadt a kút, attól kezdve a strandfürdőben a bánya sós vizét használták, illetve használják most is. Viszont 2009-ben újabb fúrást végeztek és sikerült megtalálni a korábbi termálforrást, ami a wellness központ vízellátásának az alapját jelenti.

– A magas vastartalom miatt van némileg barnás árnyalata a víznek, de ként is tartalmaz a termálvíz.

– Az egész éves üzemeltetésű fedett fürdőnek köszönhetően mostantól meghosszabbítható a parajdi idegenforgalmi szezon. Fontos az is, hogy a gyerekmedence is működik a fürdőben, hiszen a sóbányába sokan gyerekekkel érkeznek hosszabb-rövidebb gyógykúrákra. Számukra a fürdő egy újabb kikapcsolódási lehetőség lehet.