Hiába vonzanak rengeteg turistát, a német vásárlók eltűnése óta nem pörög az ingatlanpiac Bükön és Hajdúszoboszlón. Hévízen a kiesett vevőkört részben pótolják az oroszok.

Tavaly Budapest után Hévízen, Hajdúszoboszlón, illetve a Bükfürdőt is magában foglaló Bük településen töltötték el a legtöbb éjszakát a turisták. A Napi Gazdaság a szombati lapszámában utánajárt annak, hogy ez a pezsgés mennyire ragadt át a települések ingatlanpiacára. Ahogy a héten az Origo is megírta, Hévízen elsősorban az orosz vendégek pörgetik az ingatlanpiacot. A helyi ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint viszont a belföldi érdeklődők száma alacsony. Akik családi házat keresnek, azok inkább Keszthelyen néznek szét, mert a Hévízen található házak a kialakításuk miatt – elsősorban szobakiadásra épültek – általában nem felelnek meg a vásárlók igényeinek. (Egyébként a ugyanezt tapasztaltuk a zalakarosi ingatlankínálatot látva).

A Napi Gazdaság által gyűjtött adatok szerint Hévízen az üres építési telkek – amelyek már csak a tófürdőtől távolabb találhatók – 20-30 millió forintba kerülnek. A 30-40 éve évült, tó-közeli családi házaknak 40-60 millió forintért keresnek új tulajdonost. A régebbi társasházi lakások, amelyek tipikusan 50-60 négyzetméteresek, általában 10-14 millió forintos áron kelletik magukat. Az elmúlt években épült lakóparkokban, társasházakban ennél jóval borsosabb árakkal találkozhatunk. Az árak négyzetméterenként 300 ezertől kezdődnek és 500-600 ezerig tartanak. Magyarán egy kisebb apartmanházi lakás ára is meghaladja a 20 millió forintot.

Hévíz: az árak a tófürdő közelségén múlnak

Hajdúszoboszlón sem virul az ingatlanpiac, hiszen négy év alatt a kereslet a felére esett vissza, az ingatlanárak pedig a negyedével csökkentek. Az elkedvetlenedő német vásárlókat Hajdúszoboszló esetén nem pótolták oroszok, így Szoboszlón az ingatlanirodákba többnyire magyar érdeklődők térnek be.

Az 1970-es évek táján épült családi házak a legolcsóbbak, áruk 10-28 millió forint között mozog. Az újabb építésű házak ára 20 milliótól kezdődik. Közös tapasztalat, hogy egyik iránt sincs túl nagy érdeklődés. Kelendőek viszont a panellakások, amelyek a négyzetméterára mostanra 100 ezer forintra esett vissza. A hajdúszoboszlói termálfürdő közelében fekvő kisebb üdülőkhöz már 5-10 millió forintért hozzá lehet jutni. A flancosabb apartmanházakban viszont akár 50 millió forintot is elkérnek egy lakásért.

Bük és Bükfürdő: messze vannak

Hajdúszoboszlónál elvileg jobb helyzetben van az osztrák határ közelében fekvő Bük. A Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanközvetítő azonban itt sem volt túlzottan feldobva. Érdekes módon Bükön is a német vendégek eltűnését tapasztalják. Az ingatlanszakember elmondása szerint náluk az is problémát jelent, hogy Bük település és a termálfürdő köré épült üdülőterület, Bükfürdő viszonylag messze található egymástól. A bő háromezer lakosú kisvárosban egy társasházi lakást már 8-15 millió forint körüli áron lehet kapni. A családi házak nagyon olcsók, régebbieket már hétmillió, újabbakat 20 millió forint körüli áron kínálnak. Bükfürdőn már magasabb az árszint. A termálfürdő köré épült városrészben 10 millió forint alatt nem nagyon kapni üdülőt, a drágábbakon pedig 35 millió forintért szeretnének túladni a tulajdonosaik.