Minden hatodik külföldről érkező vendég egészségturisztikai céllal érkezik az országba, s ezekre a szolgáltatásokra hétszer annyi pénzt költenek, mint a magyarok. A belföldi turizmust segítheti a SZÉP Kártya, de fürdők kevesebbet profitálnak belőle.

Az elmúlt évben több mint 13 millió külföldi vendég érkezett hazánkba, közülük 1,9 milliónyian kifejezetten egészségturisztikai célból keresték fel az országot – írja  Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a Világgazdaság. Az elköltött pénz terén pedig arányaiban még jelentősebb a gyógyturizmus részaránya. Ezt mutatja, hogy a külföldi turisták által tavaly elköltött 847 milliárd forintból az egészségturisztikai szolgáltatások 153 milliárddal részesedtek.

A beutazó vendégek jelentőségét mutatja, hogy mindezzel párhuzamosan a belföldi turizmus teljes bevétele 268 milliárd forintot tett ki, s ebből csak 23 milliárd forint jutott a gyógy- és egészségturisztikára. Ugyanakkor a számadatokból az is kiolvasható, hogy Magyarország egyik legfőbb vonzerejét az egészségturisztika, ezen belül pedig a termálfürdőink, s az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások jelentik.

A hazai gyógyfürdők számára jelentős bevételt jelentenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott gyógykezeléseket igénybe vevő belföldi vendégek. Számos kezelés ugyanis szakorvosi beutalóval térítésmentesen, vagy kedvező díjért vehető igénybe. Az elmúlt évben 3,9 milliárd forintot fordított a társadalombiztosítás ezeknek a fürdőkezeléseknek a finanszírozására. A kiadások növekvő tendenciát mutatnak, ugyanis 2012 első hét hónapjában ez az összeg már meghaladta a kétmilliárd forintot, azaz éves szinten négymilliárd forint fölé emelkedhet a gyógykezelésekre kifizetett összeg.

Morgolódik a Fürdőszövetség

Jelenleg tízféle fürdőkezelést támogat az egészségbiztosító. A betegek harmada gyógyvizes ülőmedencei szolgáltatásokhoz, negyedük gyógymasszázshoz veszi igénybe a támogatást. Az így megszerzett bevétel azonban nem vigasztalja a fürdőket, ugyanis a Világgazdaság összeállítása szerint a Magyar Fürdőszövetség továbbra sincs kibékülve a Széchenyi Pihenőkártyák jelenlegi rendszerével.

A termálfürdőket, strandfürdőket egyelőre hátrányosan érinti, hogy az üdülési csekkel ellentétben az újfajta munkáltatói juttatás nem használható fel teljes egészében fürdőbelépők vásárlására. A szövetség első féléves összesítése szerint a SZÉP Kártya révén elért forgalmuk a korábbi üdülési csekkes bevételek negyedét éri el, ami félmilliárd forintos bevételkiesést jelent a számukra. Emiatt a Fürdőszövetség már korábban kezdeményezte, hogy a SZÉP Kártya alszámlái között biztosítva legyen az átjárhatóság. Korábbi kormányzati nyilatkozatokból azonban az derült ki, hogy egyelőre nem terveznek ilyen lépést. Szerintük ugyanis még csak az idei évben indult be igazán az új cafeteria-rendszer, így még nem áll rendelkezésre kellő gyakorlati tapasztalat ahhoz, hogy ilyen szinten belenyúljanak a rendszerbe.

Félmilliós OTP

A fürdők helyzetét távlatilag az is javíthatja, hogy jelenleg még növekvő tendenciát mutat a SZÉP Kártyák száma. Az OTP például a héten jelentette be, hogy átadták az 500 ezredik kártyát. Az OTP-féle SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma pedig elérte a 17 ezret. Azaz hónapról-hónapra nő a kártyabirtokosok száma, ráadásul sokan idén még a meglévő üdülési csekkjeiket költötték el, így lehetnek, akik csak jövőre nyúlnak hozzá a Széchenyi Pihenőkártyán felhalmozott pénzükhöz.