Bár viszonylag sok magyarországi szállodában már lehetőség van arra, hogy a vendégek magukkal vigyék a házi kedvenceiket, mégis leginkább a külföldiekre jellemző, hogy a kisállatukkal együtt jönnek üdülni.

A Magyarországon élő házi kedvencek számáról különféle becslések állnak rendelkezésre. Az állatvédő szervezetek és az állateledel gyártók kalkulációi szerint mindenesetre 2-2,5 millió kutya és 3 millió macska élhet az országban. A kutya és/vagy macskatartó háztartások aránya pedig eléri a 40 százalékot. Ez nemzetközi összehasonlításban is magas szám, hiszen Európa más országaiban ugyanez 20-30 százalékot tesz ki. Mindehhez ráadásul még hozzáadódnak az egyéb házi kedvencek, a vadászgörénytől kezdve a papagájokig.

Az állattartóknak sokszor fejtörést jelent, hogy utazáskor mi legyen a házi kedvencekkel. Gondját viselheti rokon, vagy ismerős, beadhatják állatpanzióba, vagy akár megoldást jelenthet az is, – főleg belföldi üdüléseknél – ha magukkal viszik az állatot. Egyre több olyan szálláshely van, ahol külön díj fejében a kisállatok is a gazdáikkal üdülhetnek. A legnagyobb szállásfoglaló oldalakon az ismert üdülőhelyek esetében azt tapasztaltuk, hogy általában az apartmanok, panziók, hotelek felébe lehet vinni háziállatot is.

A termálfürdős településeken lévő szálláshelyek közül megkerestünk olyanokat, amelyek engedik a kisállatok bevitelét. A körkérdés alapján egyébként az a trend rajzolódott ki, hogy ugyan sok helyen valóban szívesen látják a kutyákkal, macskákkal érkező vendégeket, mégis meglehetősen kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A tapasztalatok szerint a külföldi vendégek nagyobb aránnyal hozzák magukkal a kedvenceiket.

Utazás macskával

A Danubius Hotels összes hazai Health Spa Resort szállodája fogadja a négylábú vendégeket is, általában 10-20 euró/éj közötti felárért. A hotelek közül azokban a legmagasabb a háziállattal érkezők aránya, ahol a külföldi vendégek dominálnak. Ennek megfelelően a Danubius Hotels margitszigeti szállodájában eléri a 10 százalékot a kisállattal érkezők aránya, a fővárosi Heliában és a büki hotelben ez 5-5 százalék. A szállodalánc többi tagjánál, így Hévízen, Sárváron ennél is alacsonyabb a kisállatos vendégek aránya.

Fodor-Kassai Mónika, a Danubius Hotels PR igazgatója elmondta azt is, hogy külön szobákat nem tartanak fenn a házi kedvenccel érkezőknek. Azonban azokat a szobákat, ahol kisállat is tartózkodott, az állatszőr és olykor az állatpiszok miatt a személyzet sokkal gondosabban takarítja ki.

A bükfürdői Hotel Caramellbe a vendégek 5 százaléka érkezik háziállattal, amibe a kutyák és macskák mellett a tengerimalacok, hörcsögök, teknősök is beleszámítanak. Egresits Georgina, a szálloda marketing vezetőjének elmondása szerint náluk is az a jellemző, hogy a külföldi – azon belül is leginkább az osztrák – vendégek érkeznek kisállatok társaságában.

Ezeket a vendégeket a szálloda első emeletén lévő parkettás szobákba szállásolják el, éppen azért, hogy az állatszőrt könnyű legyen kitakarítani, illetve az esetleges „baleseteket” higiénikusan lehessen kezelni. A bükfürdői hotel tapasztalatai szerint a gazdik általában felkészültek, így hoznak magukkal állateledelt, tálat, plédet, kosarat, viszont kérésre ezeket a szálloda is biztosítja számukra.

 

A hévízi Hotel Carbona esetében a hazai és a külföldi vendégeknek is 2-3 százaléka száll meg náluk a házi kedvencével együtt. Viszont mivel a vendégeik 70 százaléka külföldi, ezért náluk is a külföldi állatos vendégek vannak többségben. Számukra külön szobákat jelöltek ki, de ezek nem térnek el a többi szobatípustól. Fontosnak tartják, hogy a minden vendég pihenése biztosított legyen, ezért ki van jelölve, hogy hova mehetnek be a négylábú vendégek és hova nem.

A közös vendéglátóterekbe, a fürdőbe és a gyógyászati részlegbe értelemszerűen nem kísérhetik el a gazdijukat, de a park és az udvar bizonyos részeibe kimehetnek. A Hotel Carbonában az igénybevételhez mérten takarítják a szobákat, más-más tisztítási eljárást alkalmazva, a lényeg az, hogy a szoba a takarítás után is ugyanolyan állapotban legyen, mint előtte.

Az Igalon található Pál Cappone Panzióba a vendégek 10 százaléka érkezik háziállattal. Náluk is arról számoltak be, hogy az állateledel szaga, az állatszőr miatt alaposabban kell takarítani az érintett szobákat, tulajdonképpen emiatt kell felárat fizetni az állatok után.

A panzió tapasztalatai szerint egyébként különösebb problémát nem jelentenek számukra a háziállatok. Megesett már, hogy a szobában hagyott kutya zokon vette, hogy nélküle mentek a gazdái a termálfürdőbe és folyamatosan vonyított, de a szállásadók bementek hozzá és megsimogatták, a kutya ettől megnyugodott és elaludt. Az igali panzióban egyébként eddig semmilyen kárt nem okoztak a házi kedvencek.

Egyébként sok hotel éppen a károkozásoktól való félelem miatt nem szeret háziállatokat fogadni. A megkérdezett szállodák szerint viszont általában nincs probléma a négylábú vendégekkel. Pláne, hogy sok esetben már „rutinos” kutyákkal, macskákkal érkeznek a vendégek, akik már megszokták az utazást és az idegen helyen tartózkodást. Egyébként, ha valamilyen berendezési tárgyat tönkre tenne az állat, akkor értelemszerűen a gazdájának kell a felelősséget vállalni, de azt az összes szálláshelyen hangsúlyozták, hogy az ilyen esetek nem jellemzőek.

Kabalaállatok a hotelekben: Csucsu és Gouranga
A hévízi Hotel Carbona egy saját házi kedvencet is tart, méghozzá Csucsut az arapapagájt, akit a fiatal és idősebb vendégeik egyaránt kedvelnek. A bükfürdői Hotel Caramellben pedig a Gouranga nevet viselő macska tölti be ugyanezt a szerepet. Egrestis Georgina elmondása szerint a cica már az szálloda imidzséhez tartozik, saját blogja és Facebook oldala is van. Sőt, a fekete macska által ihletett süteményt is lehet kapni a hotelben.

Gouranga Bük

A blog szerint a macska 2009 őszén bukkant fel a szállodánál. Az ételt elfogadta, de nem haverkodott senkivel, azután egy törzsvendég mégis összebarátkozott vele és szerette volna hazavinni. A macska azonban nem hagyta magát betenni az autóba, mindenkit összekarmolt, ezért hagyták hadd maradhasson. Két nap múlva a macska egy egérrel jelent meg a szállodánál, és lerakta az ajtóban a hálája jeléül. Azóta számít a szálloda saját macskájának az időközben megszelídült kisállat.