• A próbaüzem alatt ingyen ki lehet majd próbálni a Csongrádi Termálfürdőt.

  • A rossz előkészítés miatt csúszott sokat a fürdőfejlesztés.

  • Egy interjúban a település polgármestere beszélt a jegyárakról is.

Lassan már tényleg a finiséhez közeledik a Csongrádi Termálfürdő átadása. A Délmagyar.hu-nak Bedő Tamás, a település polgármestere arról számolt be, hogy már csak a benti medencék burkolása, festése van hátra és két hét múlva megkezdődhet a fürdő próbaüzeme. Ezzel párhuzamosan pedig a kültéri elemek, csúszdák kialakítását is befejezik november 10-ig. A polgármester ígérete szerint a próbaüzem ideje alatt ingyen ki lehet majd próbálni a termálfürdőt.

Csongrádi Termálfürdő

A fürdőben megújul a központi épület, új gyógymedencét, továbbá egy gyógy- és élménymedencét alakítanak ki. Bővül a gyógyászati szolgáltatások, wellness kezelések köre, így a szaunarészleg, sószoba is lesz a megújuló fürdőben. A csongrádi termálvíz gyógyhatását egyébként tavaly nyáron újból felülvizsgálták és ismét bebizonyosodott a hatékonysága.

Csongrádi Termálfürdő

Bedő Tamás néhány hete a Csongrád Tv-ben is beszélt a fürdőépítésről. Aki szerint a fürdőt építeni egyszerű dolog, annak érdemes megnézni a lenti beágyazott videót, mert a polgármester elmondásából kiderül, hogy rengeteg buktatóval jár egy ilyen projekt.

Eleve az előkészítés sem volt megfelelő. Az eredeti tervekről például egész egyszerűen lefelejtették az orvosi szobát és a kezelőhelyiségeket, továbbá a fürdőt ráépítették volna a szomszéd telekre. Az előkészítés hiányosságai vezettek oda, hogy hiába nyertek már 2012 végén támogatást a termálfürdő átépítésére, az első kapavágást csak tavaly ősszel tudták megkezdeni. Ez eleinte bontást jelentett, így a tényleges fürdőépítés idén februárban kezdődhetett el.

Csongrádi Termálfürdő

Összehasonlításként elhangzott a beszélgetésben, hogy a szentesi fürdőfejlesztésre 2014-ben nyertek pénzt és ott 2015 elején át is tudták adni a fürdőt. Ugyanakkor az lényeges különbség, hogy a szomszédos Szentesen teljesen új fürdő épült, Csongrádon pedig egy régit építettek át, ami több nyűggel jár. A polgármester szerint például, ha további régi épületrészeket is elbontottak volna, akkor olcsóbb és gyorsabb lett volna az építkezés. A bürokráciával is meg kellett küzdeniük, az építkezéshez szükséges vízügyi engedélyt például egy év alatt kapták meg.

Szóba kerültek a jegyárak is. Ezeknek a pontos összegét még nem kalkulálták ki, de az már biztos, hogy a helyi lakosok jelentős kedvezményt fognak kapni. Számukra mindenképpen olcsóbb lesz a Csongrádi Termálfürdő a környékbeli fürdőknél.

A fürdőfejlesztés egyébként többletterhet ró a városra. Hiába lesz műszakilag sokkal korszerűbb a fürdő, az eddigi évi 18-20 milliós támogatásnak körülbelül a dupláját kell működési támogatásra fordítani. Igaz, ennek kapcsán 11 új munkahely is létesül a termálfürdőben.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: