Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, a városok kategóriában ezüstéremmel jutalmazták Hévízt. A belgiumi díjkiosztón 11 európai ország 18 városa képviseltette magát. A megmérettetés jelentős kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen nem pusztán a kihelyezett virágokra volt kíváncsi a zsűri, hanem a települések környezetvédelemhez, természeti és épített környezet megőrzéséhez, hulladék- és energiagazdálkodáshoz való viszonyára is. A benevezett városokat végigjáró szakemberek figyeltek a graffiti-mentességre, a közterületek tisztaságára.

hévíz télHévíz kapcsán azt emelték ki, hogy a természeti környezet, a láp, a láperdő és a gyógytó környezete kiemelkedő minőségű, komoly védelem alatt áll. Valamint jó példának tartották a megújuló energia felhasználását, például a termálvízzel fűtött lépcsőket. Hévízt 2012-ben választották a legvirágosabb magyar városnak, s ugyanezen a nemzetközi megmérettetésen 1998-ban egyszer már ezüstérmet kaptak.

Az európai versenyben a falvak közül Csopakot jelölte Magyarország. A Balaton mellett fekvő település a saját kategóriájában szintén ezüstérmet nyert. Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Magyarország az elmúlt több mint 20 évben 7 arany, 21 ezüst, 10 bronz és 10 Európa-küldíjat szerzett. Az idei versenyen egyébként aranyérmet kapott a falvak kategóriájában az osztrák Söll, az ír Clonegal, az olasz Etroubles, a holland Weert és a szlovén Podcetrtek. Városok közül a németországi Drezdát, a holland Bergeijket, és a brit Birminghamt jutalmazták a legmagasabb elismeréssel.