• Korábban soha nem látott mértékű fejlesztések fognak megvalósulni a következő két-három évben Hévízen.

  • Az ezekkel járó építkezés nem lesz mindig kellemes, de megéri kivárni a végét.

  • Hévíz polgármestere beszélt a fejlesztésekkel kapcsolatos aktualitásokról.

Egyre több konkrétumot lehet tudni a következő időszakban megvalósuló hévízi fejlesztésekről. Ezekről esett szó a Hévízi Televízió „Döntés után” című műsorában, amelynek Papp Gábor, az üdülőhely polgármestere volt a vendége.

A teljes műsort megtekintheti a cikk végére görgetve, de a legfontosabb elemeit össze is foglaljuk. A műsor egyik apropóját az adta, hogy a hévízi képviselő-testület fejlesztési hitel felvételéről döntött.

Erre azért van szükség, mert számos állami és uniós finanszírozású pályázaton ugyan sikerrel szerepelt (illetve várhatóan sikerrel fog szerepelni) a város, viszont néhány égetően szükséges beruházáshoz nem állnak rendelkezésre pályázatok.

Papp Gábor úgy kalkulál, hogy a következő két-három évben 15-20 milliárd forint folyhat be Hévízre és a közvetlen környékére (például a repülőtérre) az elnyert pályázatok révén. Ezt egészítenék ki egy 1,2 milliárd forintot kitevő hitelfelvétellel.

A hitel döntő részére a Széchenyi utca átalakítása, fejlesztése miatt van szükség. Ez az utca a városon végigfutó főút, aminek 1 kilométeres szakaszát mindenképpen újraaszfaltoznák, ehhez ugyanis támogatást szerzett a közútkezelő.

Hévíz Széchenyi utca látványtervViszont a Tófürdőjéről ismert Hévízen úgy látják, hogy önmagában egy újraaszfaltozásnak nem sok értelme lenne a közművek cseréje, a rossz állapotban lévő fák újratelepítése, illetve a járda szélesítése nélkül.

Ezért egy szuszra teljesen felújítják a Széchenyi utcát, amire összességében 850-900 millió forintot fognak költeni. Ebből 600-650 milliót tesz ki a városi önerő, a többi részt a közművek tulajdonosai állják.

A munkálatok idejére a Széchenyi utcát teljes egészében le kell majd zárni, de nem szeretnék, ha ez hátrányosan érintené a turisztikai főszezont, ezért a tervek szerint idén októberben elkezdik az építkezést és jövő év márciusra befejezik. A jelentős forgalmi korlázozásokkal járó 4-5 hónapra pedig a lakosok, valamint az üdülővendégek türelmét kérik.

Miután térfigyelőrendszer kiépítésére sem áll rendelkezésre pályázati forrás, ezért ennek a 70 millió forintra rúgó költségét is a fejlesztési hitelből fedeznék. Papp Gábor elmondása szerint egy nagyon komoly, 36 kamerás rendszert fognak kiépíteni, ami a rendszámok felismerésére is alkalmas lesz. Gyakorlatilag az egész várost átlátja – s teszi még biztonságosabbá – a kamerarendszer.

Hévíz látványtervekHitelből, állami támogatásból és pályázati forrásból, mintegy 350-400 millió forintból építik át a Nagyparkolót. Zöldfelületek, padok, elektromos autótöltők kerülnek kiépítésre. Jóval szebb képet fog mutatni a parkoló, s mindezt úgy oldják meg, hogy a parkolóhelyek jelenlegi száma ne csökkenjen, azaz továbbra is 340 autó férjen el.

241 millió forintos pályázati forrásból újul meg a városi piac, várhatóan már jövő tavasszal át tudják adni az épületet. Azonban az építkezés miatt elképzelhető, hogy az előttünk álló télen nem fog üzemelni a jégpálya.

A régi sportcsarnokot lebontják és a helyére építenek 500 millió forintból egy újat. A munkálatok már idén elkezdődhetnek és várhatóan jövő szeptemberben fogják átadni az új épületet.

Hévíz sportcsarnokJövőre elindulhat a Hévíz-Balaton Airportot érintő, összességében 6,6 milliárd forintba kerülő fejlesztés. Ez nemcsak Hévíznek, hanem a Balatonnak is fontos beruházás lesz, ami ráadásul járatfejlesztést is magában foglal.

A régi – jelenlegi – buszpályaudvar kiváltása és a belvárosi fejlesztések összekapcsolódnak. Az új nagy pályaudvar építésére elnyertek 700 millió forint pályázati forrást, az új buszpályaudvart 2019 végéig kell átadni. (A buszpályaudvarhoz kapcsolódó kérdésekkel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben).

Hévíz belvárosi fejlesztésPapp Gábor szerint várhatóan egy-két héten belül eredmény születhet a belváros felújítására vonatkozó pályázattal kapcsolatban is. Erre a területre egymilliárd forintot költenének. A régi buszpályaudvar épülete megmaradna, de átépítve új funkciókat kapna: Tourinform iroda, kiállítóhely, kerékpárkölcsönző, ivócsarnok kapna itt helyet.

Mindezeken felül is számos egyéb, kisebb-nagyobb projekt fut párhuzamosan, elég csak a Hévízi-tó körüli természetvédelmi programra gondolni, de a bicikliutakat érintő beruházások is lesznek, valamint a buszpályaudvar elkészültével a helyi járatos közlekedés is elindulhat.

A teljes műsort itt nézheti meg: