• A hazai gyógyturizmust is érintheti a szomszédban zajló háború.

  • A tavalyi vendégforgalmi adatok szerint az ukrán turisták kifejezetten kedvelték Hajdúszoboszlót.

  • A Magyarországon eltöltött orosz vendégéjszakáknak pedig közel ötödét egymaga Hévíz hozta.

A tavalyi év végét megúszta az ország lezárások nélkül és úgy tűnt, idén a világ már tényleg kilábal a járványhelyzetből, erre jött egy háborús helyzet a szomszédban. A hazai turisztikai szektornak ez úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

Amennyiben elhúzódik a háború, akkor annak érezhető hatása lesz az országba irányuló orosz vendégforgalomra – ha másért nem, a szankciók miatt. Az ukránoknak pedig mostanában kisebb gondjuk is nagyobb az üdülés tervezgetésénél. Ráadásul van mindennek egy olyan, nehezebben mérhető és előrejelezhető negatív hatása, hogy a távolabbi országokból nézve földrajzilag Magyarország is közel van a háborúhoz. Úgy tudjuk, hogy a napokban sorra érdeklődtek a szállásukat már lefoglaló külföldi turisták a magyar szállodáknál a hazai helyzetről. Bár a lemondások szerencsére nem jellemzők.

Mit jelent Magyarország számára számokban az Oroszországból és Ukrajnából érkező turizmus? A KSH adatai szerint az elmúlt esztendőben az orosz vendégek 187.881 vendégéjszakát töltöttel el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Az ukrán vendégek esetében ugyanez a szám 196.793 éjszaka volt. Ezzel Ukrajna a 7., Oroszország a 8. legjelentősebb küldőországnak számított. A két ország együtt adta a teljes külföldi vendégéjszakaszám 8,1 százalékát.

Hasonló adatokat kapunk, ha a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmi adatait nézzük. 2021. utolsó negyedévében Oroszországból érkezett a 7. legtöbb utas, Ukrajnából pedig a 13. legtöbb utas (utóbbiból a földrajzi közelség miatt többen érkezhettek közúton).

Érdekes volt tavaly az oroszok esetében a vendégéjszakák megoszlása. Ezt ugyanis 88 százalékban Budapest és Zala megye realizálta. Zala megye részaránya 18,5 százalék volt. Ezen belül Keszthely járás hozta ennek csaknem az egészét. Járási szintnél mélyebbre nem lehet ásni a KSH adatsorában, de azért itt egyértelműen Hévízről volt szó. Magyarán majdnem minden ötödik orosz vendégéjszaka Hévízhez kapcsolódott.

Az ukrán vendégéjszakaszámnál kicsit más a helyzet. Náluk Budapest részaránya csak 38 százalékot, Keszthely járásé mindössze 3,7 százalékot tett ki. S fontos megemlíteni, hogy rengeteg ukrán vendégmunkás dolgozik az országban és közülük sokan kereskedelmi szálláshelyen laknak. Jól látszik ez a vendégéjszakák számából is.

Hévíz Utair repülőgép

Például az ukránok átlagos tartózkodási ideje 3,3 éjszaka volt, de Szombathelyen – ahol sok a vendégmunkás – ez 18,2 éjszakára ugrott. Az adatokból az is leszűrhető, hogy a turistaként érkező ukránok között tavaly kifejezetten kedvelt úti célnak számított Hajdúszoboszló. 11 ezer vendégéjszakát töltöttek el az üdülőhelyen, ami magasabb a hévízi adatnál.

A már emlegetett tartózkodási idő tekintetében is erős küldőországokról van szó. Amennyiben most csak az oroszokat nézzük (ahol nem kavarnak be az adatokba a vendégmunkások) 3,4 éjszakát tett ki 2021-ben az átlagos tartózkodási idejük (Keszthely járásban 8,1 éjszakát). Ennél csak két kisebb küldőország hozott magasabb tartózkodási időt: Japán 7,4 éjszakával és Izland 5,5 éjszakával.

Illusztráció: orosz légitársaság gépe 2015-ben a Hévíz-Balaton Airporton