• Idén ünnepelte a megnyitásának 55. évfordulóját a Barlangfürdő.

  • A fürdőben olyan gyógyvíz található, ami nem termálvíz.

  • Más gyógyfürdőkkel ellentétben a Barlangfürdőben nincs korlátozva a vízben tartózkodás ideje.

A Miskolctapolcán található Barlangfürdő alapvetően két jellemzője miatt emelkedik ki a hazai fürdőhelyek sorából. Az egyik maga a barlangfürdői rész, a másik pedig a fürdőben található gyógyvíz. Az előbbi 1959 óta létezik, magát a forrást egyébként már jóval korábban – a 16. században – ismerték, illetve a Barlangfürdő átadása előtt is termálfürdő működött ezen a területen.

A Barlangfürdő ötletétől a megvalósításáig meglehetősen hosszú időszak telt el. Már egy 1936-os szakmai anyagban is lehetett olvasni a barlangról, amit akkoriban Görömbölytapolcai Tavasbarlangként emlegettek. Az elnevezés magyarázatát az adja, hogy korábban a mai Miskolctapolcát Görömbölytapolcának hívták. Azonban 1950-ben Görömböly községgel együtt ezt az üdülőrészt is Miskolchoz csatolták.

Az egyedi kialakítás mellett szóló egyik fontos érv volt, hogy a barlangban tisztább a levegő, így egy különös mikroklíma alakul ki, ami már önmagában kedvező élettani hatással rendelkezik. Az 1959-ben megnyitott Barlangfürdő életében jelentős változást hozott a 60-as évek vége, illetve a 70-es évek. Egy átépítési program keretében a forrástérben történő fürdőzést megszüntették. A karsztforrások vízét ekkortól kezdve szivattyúzták fel egy magasabb kürtőbe, s így jött létre a fürdő máig kedvelt része a „dögönyöző”. Szintén ebben az időszakban épült meg a kupolás – kagylót idéző – szabadtéri medence is.

Miskolctapolca barlangfürdő

A Kagyló-medence 1972-ben (Fotó: Fortepan / Lencse Zoltán)

Hamarosan egyébként már két barlangfürdő lesz az országban, előbb-utóbb ugyanis Demjénben is nyitnak egy hasonló jellegű fürdőt. Legutóbb októberben írtunk arról, hogy decembertől látogatható a demjéni barlangfürdő. Nos, ez nem jött be, ugyanis tovább csúszik a létesítmény átadása. A legújabb verzió szerint január végén nyithat meg a fürdő.

Miskolctapolcához visszatérve: a fürdő másik különlegességét az itt feltörő víz jelenti. A hőfoka 29,4 Celsius-fok és az ásványianyag-tartalma is viszonylag alacsony. Azaz nem termálvíz (ahhoz legalább 30 Celsius-fokosnak kellene lennie), viszont ennek ellenére gyógyvíz, ami jódot, brómot, káliumot tartalmaz és a radonos vizek közé sorolható. Viszont az ásványianyag-tartalom, valamint a viszonylag alacsony hőmérséklet miatt nem korlátozott a fürdési idő, mint sok más hazai gyógyfürdőben.

Miskolctapolca barlangfürdő

Miskolctapolca Barlangfürdő

Ennek ellenére a kedvező hatásai érvényesülnek a mozgásszervi betegségeknél, szív- és érrendszeri betegségeknél, műtétek utáni rehabilitáció során. A 29,4 fokos hőmérséklet egyébként nem azt jelenti, hogy fagyoskodniuk kell a fürdővendégeknek, hiszen – medencétől függően – a vizet 30-35 Celsius-fokosra melegítik.

Miskolctapolca Barlangfürdő légi fotóFotó: H. Szabó Sándor