Termálfürdőnként eltérő, hogy a forróság, vagy a hűvösebb idő lendíti-e fel a forgalmukat. Sokat számít a Balaton közelsége, de a meteorológusok is keresztülhúzhatják a fürdők terveit.

Az elmúlt héten kánikula volt, ezen a héten viszont hűvösebb idő köszöntött be. Az egyénenként eltérő, hogy ki melyik hőmérsékletet kedveli jobban. Vannak akik a mostani, hűvösebb időben szeretnek igazán termálfürdőbe járni, hiszen a tavaink és a folyóink ilyenkor amúgy is hidegek. Másokat nem zavar a kánikula sem, olyankor is szívesebben töltik a napjaikat egy termálvizes medencében, mint például a Balatonban. Megkérdeztünk néhány gyógy- és termálfürdőt arról, hogy számukra a vendégforgalom szempontjából a hűvösebb idő, vagy a kánikula kedvezőbb-e?

Termálfürdők: hőség vagy hideg a jobb?

Termálfürdők: hőség vagy hideg a jobb?

Az Igali Gyógyfürdőnél arról számoltak be, hogy a nagy meleg nem igazán kedvez a termálfürdőknek. Melegebb napokon ugyanis meg kell küzdeniük a – 40 kilométerre lévő – Balaton jelentette konkurenciával is. Mindezek ellenére nem panaszkodnak, hiszen 2012 hasonló időszakához képest az idei első 5 hónapban 20 százalékkal több vendéget fogadtak. Ezt a tavalyi, 500 millió forintból megvalósított fürdőfejlesztésnek, a kéthetente szervezett nyári programjaiknak és nem utolsó sorban a kiváló gyógyvizüknek köszönhetik.

Igalon azt tapasztalták, hogy a termálfürdő vendégforgalma szempontjából a 25-30 Celsius-fokos hőmérséklet a legkedvezőbb. Ráadásul a borongósabb, hűvösebb napok sem rosszak számukra, hiszen akkor már előnyük származik a Balaton közelségéből, ahonnan olyankor sokan kerekednek fel, hogy ellátogassanak valamelyik közeli meleg vizű fürdőhelyre.

Igali Gyógyfürdő felújított épületrésze (fotó)

A Szigetvári Gyógyfürdőnél az a tapasztalják, hogy az időjárástól függetlenül van egy törzsközönségük, akik folyamatosan látogatják a fürdőt. Igallal szemben náluk a nagyon meleg időben megugrik a fürdőt felkeresők száma, amiben szerepet játszik, hogy Szigetvár közelében nincs tó, sem folyó, ami ilyenkor alternatívát jelenthetne.

Érdekes módon a nyári forgalmukat befolyásoló tényezőként említik a médiát és azon belül is főleg a televíziókat. Nem olyan szempontból, hogy fürdés helyett inkább otthon tévéznének az emberek, hanem az időjárás-jelentések miatt. A fürdő tapasztalatai szerint amikor az ország más részeire rossz időt, záporokat jósolnak, akkor hozzájuk is kevesebben mennek. Összességében Szigetváron a hosszan tartó meleg nyári időt tartják vendégforgalmi szempontból a legideálisabbnak, amikor már olyanok is kimozdulnak a lakásukból, akik máskor ritkán.

Szigetvári Termálfürdő (fotó)

A Harkányi Gyógyfürdőben a kánikula alatt abból tudnak profitálni, hogy nagy területű szabad vízfelületeik vannak. A tapasztalatuk ezért az, hogy nagyon meleg időben megugrik a forgalmuk. Kánikulai napokon sokan akarnak felfrissülni a medencéikben, amelyekben a nagy terek miatt olyankor sincs zsúfoltság, mindenki kényelmesen elfér, a medencéket átjárja a levegő, így a vízben nincs fojtogató meleg. A gyógyvizes medencéiknél is azt tapasztalják, hogy nyáron a hűvös és a meleg időben egyaránt sok vendég használja, azaz náluk erre nincs különösebb hatással az időjárás.

Harkányi Gyógyfürdő (fotó)

A Zalakarosi Termálfürdő a Balaton régió családi fürdőjének nevezi magát. Ezzel jelezve azt, hogy számítanak a tónál nyaraló vendégkörre is. A létesítmény úgy lett kialakítva, hogy a nyári forróságban érkezők is tudjanak hűsölni, esős időben pedig a belső medencék állnak a vendégek rendelkezésére. Nagy kánikulában nagyon népszerű a hullámmedence, a hatpályás csúszda, a sportmedence. A tavaly átadott kültéri Vízipók-Csodapók gyermekbirodalom pedig augusztustól fedett résszel is rendelkezni fog, így „időjárásálló” szolgáltatássá lép elő.

Zalakarosi Gyógyfürdő (fotó)