• Jövőre kezdődik a sárospataki Végardó Fürdő fedett fürdőjének az építése.

  • Mit jelent a fürdő nevében a Végardó szó?

Legutóbb novemberben emlegettük a sárospataki Végardó Fürdőt. Méghozzá annak apropóján, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található termálfürdőben hamarosan egy nagy volumenű beruházás kezdődik. Ennek révén az egész évben működő, de most még csak kültéri medencékkel rendelkező fürdő egy impozáns fedett részleggel bővül.

Az 1,5 milliárd forintból épülő fürdőben gyógyvizes medencék, élménymedence, gyermekmedence egyaránt helyet kap. A fedett fürdőnek köszönhetően tovább nőhet az évi 250 ezer fős vendégforgalmuk. Ráadásul a hazai turisták is talán kicsit jobban felfedezik maguknak a sárospataki termálfürdőt, hiszen jelenleg a szlovák és a lengyel vendégek adják a forgalom nagy részét.

A látványterv szerint ilyen lesz a fedett fürdő:

Sárospatak fedett termálfürdőFelvetődhet sokakban kérdésként, hogy mégis mi ez a furcsa „Végardó” elnevezés? Nos, a Végardó hajdanában egy több mint ezer lakosú település volt, amit 1968-ban csatoltak Sárospatakhoz. Anno a termálvizet Végardón találták, azaz a településnevet (ami most településrész) őrizték meg a fürdő nevében.

A Magyar Állami Földtani Intézet az 1950-es években kezdett kaolinkutatásba Végardón. (A kaolin nevű agyagot porcelánföldnek is nevezik, ebből következően porcelánkészítéshez, de papír és festékgyártáshoz, sőt a kozmetikai iparban is használják). A kutatás során, 1959-ben a kaolin mellett termálvizet is találtak.

A végardói fúrótorony:

Végardói fúrótoronyViszonylag gyorsan megépült az első fürdő. A Szabad Föld 1961 tavaszán így írt erről:

Sárospatak és Végardó között 50 Celsius-fokos meleg víz tört a felszínre. A gyógyhatású víz jelenleg még a Bodrogba folyik, de a sárospataki és a végardói tanács elhatározta, hogy a községfejlesztési alapból strandfürdő építését kezdik meg. A fürdőt gyógyhatású vízzel táplálják.

Végardó fürdő 1972A végardói fürdő egyébként hamar népszerű lett. A korábban egyre inkább elnéptelenedő településrész élete újra felpezsdült. A fürdő megnyitása után tíz évvel a Képes Újságban meglehetősen lelkesen írtak a termálfürdőről:

Kora tavasztól késő őszig nagy a forgalom a községben. Nemcsak a Hegyköz népe jár ide, hanem jönnek a határon túlról is. A lengyel-cseh Tátra környékéről, a Szovjetunió, Románia hozzánk közel eső hegyvidékéről csoportosan jönnek, a gyógyulni vágyó emberek. Végardónak külön határátkelő állomása lett és pénzbeváltó is van a faluban.

Egyébként már 1972-ben is említésre került, hogy fedett medencével bővülhet a fürdő, de erre – mint látszik – pár évet várni kellett.

Végardó termálfürdő