• Áprilisban elvégezték a vízminőség szokásos vizsgálatát a gyógytó esetében is.

  • Kiderült, hogy kiváló, jó, tűrhető, vagy kifogásolt-e a víz minősége.

Minden évben tavasszal kezdi ellenőrizni az illetékes hatóság a hazai természetes fürdőhelyek vízminőségét. Ilyenkor a balatoni, egyéb tóparti és folyóparti strandok mellett a Hévízi-tó is sorra kerül, hiszen ez is egy szabadvizi fürdő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztálya által közzétett információk szerint 2023. április 3-án vettek mintát a Hévízi-tóból. Ez alapján a víz egész évre szóló minősítése kiválónak bizonyult. Az öttagú skálán – nem minősíthető, kifogásolt, tűrhető, jó, kiváló – ez a legjobb eredménynek számít. Mondjuk ez így volt a korábbi években is.

A szabadtéri fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta ellenőrzik. A mintákban a szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják. Az éves értékelést a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg, és ez alapján kapnak minősítést a fürdővizek.

A Hévízi-tó esetében a kiváló minősítés megszerzése gyakorlatilag papírformának számít. Elég csak arra gondolni, hogy a tavat tápláló források másodpercenkénti vízhozama 400 liter körül alakul. Ennek révén hetente kétszer kicserélődik a gyógyvizű tó teljes vízmennyisége. Amúgy a tó vízmennyiségének nagyságát az is jól jellemzi, hogy a legnagyobb mélysége 38,5 méter. Összehasonlításképpen: a Balaton legnagyobb mélysége 11 méter.

Ipari és mezőgazdasági szennyező források nincsenek a tó körül és szennyvizet sem engednek bele. Sokat jelent a megfelelő vízminőség fenntartásában az is, hogy a 4,4 hektár vízfelületű tavat egy kiterjedt véderdő veszi körül.

Hévíz Tófürdő

A hévízi gyógyvíz javallatairól és ellenjavallatairól korábban itt írtunk.