• A Bükfürdő Thermal & Spa sokkal kevésbé függ a jegyárbevételtől, mint más fürdők – mondta egy interjúban Gajda Tibor, a komplexumot működtető társaság igazgatóságának elnöke.

  • Bükön az elmúlt három évben 14 milliárd forint fejlesztést valósítottak meg állami forrásból.

  • Ez olyan minőségi ugrást jelent, ami a vendégkör összetételére is hatással van.

Néhány nappal ezelőtt Gajda Tibor, a Büki Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke volt a Trió TV vendége. A szakember a Bükfürdő Thermal & Spa idei évéről, fejlesztési terveikről is beszélt a helyi televíziónak. A teljes, 40 perces interjút lejjebb görgetve megnézhetik. Érdemes, mert kifejezetten izgalmas témákat érintett Gajda Tibor.

Többek között a fürdővállalat idei évének alakulásáról is elárult néhány részletet a szakember. Sokatmondó ugyanis, hogy év elején még azzal számoltak, hogy a cég idei eredménye 35 millió forint körül alakulhat. Ezt már áprilisban módosították közel 300 millió forintra, majd a nyár elején 700 millió forintra. Amennyiben pedig jól alakul az év második felében is a vendégforgalmuk, akkor akár még ennél is magasabb profitot termelhet a cég. Ez pedig azt jelenti, hogy komoly megtakarítással kezdhetik a jövő évet, ami azért is fontos, mert számos fejlesztést terveznek.

Gajda Tibor a fejlesztési terveik között említette, hogy a jövő nyári szezonig teljesen felújítják a fedett gyógymedence melletti, továbbá a strandi vizesblokkokat. Ezen felül bővül a gyerekeknek szánt attrakciók köre, valamint cserélik a pihenőágyakat és az öltözőszekrényeket is. Mindezeken túl olyan beruházásokat is terveznek, amelyek javítják az energiahatékonyságot.

Szóba kerültek a jegyárak is. Gajda Tibor elmondása szerint, amennyiben költségoldalról nézik, akkor a mostani árszintnél nem tudnak olcsóbbak lenni. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy náluk az egy vendégre jutó jegyárbevétel idén 3600 forint. Magyarán a tipikus vendég nem a teljes árú jegyet vásárolja meg, hanem valamilyen kedvezményt vesz igénybe. Az igazgatósági elnök azt is megemlítette, hogy az elmúlt egy évben 10 százalékkal – tehát infláció alatti mértékben – emelték a belépőjegyek árait. A tervük pedig az, hogy amennyiben a jövőben szükség lesz áremelésre, akkor ez ismét bőven az infláció alatt maradjon.

Az alacsonyabb mértékű emelést azért tudják megvalósítani, mert a Bükfürdő Thermal & Spa sokkal kevésbé függ a jegyárbevételtől, mint más fürdők. Náluk a belépők az éves árbevételnek mindössze az 53 százalékát hozzák. Más fürdőkben ez tipikusan 80-90 százalékot tesz ki. A bükfürdői alacsony arány annak köszönhető, hogy két évvel ezelőtt saját üzemeltetésbe vették a fürdő összes vendéglátóegységét. Így az ezekből származó teljes árbevétel és profit már nem külső cégeknél, hanem náluk realizálódik.

Konkrét számok is elhangoznak az előbbiek kapcsán. Idén várhatóan 1,1 milliárd forint árbevételt hoz számukra a vendéglátás, ezen belül pedig 300-400 millió forint lesz a nyereség. Ráadásul a tavaly felújított kemping is évi több mint 500 millió forint árbevételt termel.

Ami a vendégszámot illeti, idén 600-620 ezer vendéggel számolnak. Ez kevesebb, mint a 2019-es csúcsévben elért 713 ezres vendégszám. Viszont ez az országos átlagnál kisebb visszaesést jelent, ráadásul időközben új fürdők nyíltak Győrben, Sopronban, amelyek nyilván valamennyi vendégeket elvisznek tőlük. Nagyjából évi 600-650 ezres vendégszám mellett kell a stabil működést biztosítaniuk.

nyári medencekínálat Bükfürdőn

Gajda Tibor egy érdekes adatot is megemlített. Az elmúlt három évben Bükön 14 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg állami forrásból. Zalakaroson ugyanez a támogatás 2,5 milliárdot, Sárváron 1,5 milliárd forintot tett ki. Bükfürdőn új főtér épült és megújult a település számos szálláshelye is. Ebből következően az olcsó szálláshelyek kezdenek kikopni az üdülőhely kínálatából, de ez a vendéglátásra is igaz. A nagyon árérzékeny vendégkört lehet, hogy elveszti Bükfürdő, viszont helyettük olyan új turisták érkeznek hozzájuk, akik a magasabb minőségű szolgáltatásokat keresik.

Gajda Tibor a lenti videóban egyéb témákat is érint, köztük elmondja, hogy szerinte jogosak-e az új főteret érintő kritikák: