• A szabadvízi fürdőhelyek vízminőségét négyféle kategóriába sorolhatják: kifogásolt, tűrhető, jó, kiváló.

  • Vajon melyikbe sorolták a Hévízi-gyógytót?

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) munkatársai rendszeresen vizsgálják a hazai folyó- és állóvizek minőségét. Leginkább a balatoni strandok vízminőségének a vizsgálata kapcsán hallhatunk az intézetről, de ezen felül minden létező szabadvízi fürdőhely is a felügyeletük alá tartozik. Ezek közé tartozik a Hévízi-tó is, ahol legutóbb május 3-án, egy keddi napon vettek vízmintát az OKI szakemberei.

A minta alapján a Hévízi-tó a legjobb, azaz a kiváló minősítést kapta, s a Tófürdő az idei strandszezon egészére is kiváló minősítéssel rendelkezik. Ez persze nem csoda, hiszen a Hévízi-tó hideg és meleg forrásokból folyamatosan kapja az utánpótlást. A tavat figyelő monitoringrendszer adatai szerint átlagosan másodpercenként 400 liternyi friss víz kerül a forrásokból a tóba.

Ez egyébként jó eredmény, ugyanis a 80-as évek elején, a környékbeli bauxitbányászat miatt 280 literre csökkent a tó vízhozama. Manapság pedig egyes időszakokban már a 450 litert is eléri ez az érték. A 400 literes átlagos vízhozam azt is jelenti, hogy hétnaponta kétszer teljesen kicserélődik a gyógytó teljes vízmennyisége. Pedig nem kicsi a tó, hiszen a teljes vízfelülete 4,4 hektáros, a legmélyebb pontja pedig 38,5 méter mélyen van (viszonyításképpen: egy képzeletbeli, legmélyebb pontra épített tízemeletes panelház teteje nem látszódna ki a tóból).

A tó feleslegessé váló vize az északi lefolyón keresztül az Ó-Berek csatornába, délen pedig a Hévíz-lefolyó nevű csatornába kerül. Mindkét útirányon át a Zala-folyóba érkezik a termálvíz, a Zalán és a Kis-Balatonon keresztül pedig a Balatonba jut.

Hévíz TófürdőA Tófürdőn belül a strandi rész hossza 835 méter, a víz 30 lépcsőn, 5 létrán és 2 mozgássérült lifttel közelíthető meg. A nyári főszezonban a fürdő maximális kapacitása 4-5000 fő.

A tó hőmérséklete a leghidegebb téli napokon sem csökken 22 Celsius-fok alá, nyáron általában 33 Celsius-fokos, de kánikulában elérheti a 36-38 Celsius-fokot is. A téli lehűlést egyébként megakadályozza a tó feletti kialakuló 1,5-2 méteres páraréteg is, valamint a gyógytó körüli 50 hektáros véderdő is hozzájárul a viszonylag egyenletes mikroklímához.

Tudja, hogy milyen betegségeknél alkalmazható és milyeneknél ellenjavallt a hévízi gyógykúra? Ide kattintva elolvashatja az erről szóló cikkünket.

Fotó: H. Szabó Sándor