• A Fürdőszövetség szeretné elérni, hogy a fürdőszolgáltatások jövőre kedvezményes áfabesorolás alá kerüljenek.

  • Ennek révén tudnának fejlesztéseket végezni a fürdők.

Egy múlt heti turisztikai rendezvényen nyilatkozott Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója, illetve a mintegy 200 tagot számláló Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke. Az erről készült videót megnézheti a cikk végén. (Ezen az eseményen egyébként díjat is kapott a Hungarospa egyik munkatársa).

A Fürdőszövetség első embere elmondta, hogy a hazai fürdők összességében növekvő vendégforgalmat értek el tavaly a 2015-ös évhez viszonyítva. Ez azért fontos, mert a magyarországi turizmus legfőbb vonzerejét Budapest és a Balaton mellett az épített fürdők, gyógyfürdők jelentik, azaz jelentős szereplői a hazai idegenforgalmi piacnak.

Ezt mutatja az is, hogy a tíz legmagasabb vendégéjszaka-számot elérő település közül hat fürdővárosnak számít, azaz a legfőbb vonzerejét a víz, a gyógyvíz jelenti. Sőt, tulajdonképpen hat és fél, hiszen Budapest esetében is nagy szerepe van a fürdőknek, ahová három, a fővárosba érkező turistából kettő ellátogat.

Czeglédi Gyula elmondása szerint a magyarországi gyógyfürdők fenntartásához és további fejlesztéséhez, a minőségi munkaerő megtartásához pénzügyi forrásokra van szükség. Ezért már 2016-ban is azt a célt tűzte ki a Magyar Fürdőszövetség, hogy a fürdőszolgáltatások átkerülhessenek a kedvezményes áfabesorolásba.

Ezért készítettek egy tanulmánytervezetet, amivel szeretnék elérni a döntéshozókat. Az idei legfontosabb célkitűzésük, hogy a jövő évtől a fürdőszolgáltatások áfája a jelenlegi 27 százalékos szintről 18 százalékra csökkenhessen.