• Készül egy tanulmány a visegrádi termálfürdő újbóli megnyitásáról.

  • Több ütemben valósulhatna meg az újjáépítés és fedett részleget is magában foglalna.

Még tavasszal írtunk az egykor oly népszerű visegrádi strandfürdőről. A létesítmény mára teljesen lepusztult állapotban van, s a CIB Bank tulajdonában lévő, – a korábbi, bedőlt hitelek kapcsán megszerzett ingatlanvagyont kezelő – Recovery Zrt. próbál túladni rajta. Tavasz óta annyi változás történt, hogy az 53 ezer négyzetméteres telek korábbi 643 millió forintos vételárát 611,8 millió forintra szállították le.

A telekhez egyébként nem tartozik termálkút. Az 1971-ben fúrt, 1301,7 méter talpmélységű, 39 Celsius-fokos vizet adó kutat ugyanis néhány évvel ezelőtt – némi pereskedés árán – az önkormányzat megszerezte. Maga a fürdő viszont már 2007 óta zárva van.

Most nyílt némi reménysugár a fürdő esetleges újbóli megnyitására. Ugyanis mint kiderült, a visegrádi önkormányzat megrendelt egy tanulmányt a lepencevölgyi strandfürdő újbóli megnyitásáról. Erről egy múlt heti közmeghallgatáson beszéltek részletesebben.

Lepencevölgyi strandfürdőElső körben azt szeretnék megvizsgálni, hogy milyen a pénzügyi és műszaki feltételei vannak a megnyitásnak, ami a gyakorlatban újjáépítést jelentene. Több szakembert is bevontak a tanulmány elkészítésébe, ami hamarosan elkészült. Annyit azonban már lehet tudni, hogy nem lesz olcsó mulatság az, ha újra termálfürdőt szeretnének üzemeltetni ezen a területen.

A közmeghallgatáson megszólaló szakemberek elmondták, hogy egy többlépcsős beruházásnak van realitása, viszont ebből már az első ütem is mintegy kétmilliárd forintba kerülne. Ráadásul ez nem tartalmazza az ingatlan megvásárlásának a költségét.

Lepencevölgyi strandfürdőAz első ütem egy télen 300, nyáron 1600 főt befogadni képes fürdő felépítését foglalná magában. A régi medencék felújításával is számolnak, de emellett fedett – kiúszó résszel rendelkező – épületet is felhúznának. Ugyanakkor apartmanház és hotel építését is tervezik, de az nem derült ki, hogy már az első ütemben, vagy később.

Arról is szó esett, hogy önmagában ez a beruházás nem fog megtérülni, magasabb fenntartási költséggel számolnak, mint amennyi közvetlen bevételt hozhatna a fürdő. Ugyanakkor összességében jelentősen növelhetné Visegrád turisztikai vonzerejét, ami kedvezően hathat az adóbevételekre.

Jelenleg egyébként háromféle variációt hasonlítanak össze abból a szempontból, hogy melyik megvalósításának van a legnagyobb realitása. Arról viszont egyelőre nem hangoztak el konkrétumok, hogy milyen forrásból épülhetne fel a fürdő.

Lent megtekintheti a Danubia Televízió tudósítását a közmeghallgatásról. Ebből azért kiderül az is, hogy nem túl nagy az összhang a telek melletti szálloda vezetője és az önkormányzat között.