• A legolcsóbb termálfürdőt Hajdú-Bihar megyében, a legdrágábbat pedig Pest megyében találjuk.

  • Előbbinél 850, utóbbinál 6900 forintba kerül egy felnőtt napijegy.

  • Nagyon kevés fürdő kínál már 1000 forint alatti napijegyet.

  • Az olcsó fürdők olykor meglepően korrekt szolgáltatást nyújtanak.

  • Idén nyáron az átlagos jegyár 2204 forintot tett ki.

Évek óta készítünk összesítést a hazai termálfürdők belépőjegyárainak az alakulásáról. Ebből egyrészt kiderül, hogy melyek a legdrágább és a legolcsóbb termálfürdők, másrészt kapunk egy átlagárat is. Utóbbi jól mutatja, hogy az elmúlt években hogyan emelkedett az átlagos jegyár.

Idén 130 jelentősebb termálfürdő árait vettük alapul, s ebből azt kaptuk, hogy az átlagár 2204 forintot tesz ki, ami csekély – 94 forintos, illetve 4,4 százalékos emelkedést – jelent a 2016-os, 2110 forintos árhoz képest.

Mindez persze az átlag, ebbe beletartoztak a 2016-os árszintjüket idén is tartó, valamint az áraikat emelő fürdők. Sőt, még arra is akadt példa, hogy egy fürdő (a Csongrádi Strandfürdő) a korábbi esztendőhöz képest alacsonyabb belépőárakat alkalmazzon. Sok esetben pedig az árak növekedése a szolgáltatások bővülésével is együtt járt.

Fürdőbelépők átlagárának alakulása – a nyári főszezonban
Év Átlagár (forint)
2012 1696
2013 1823
2014 1845
2015 1940
2016 2110
2017 2204

A fürdőbelépők árait rengeteg tényező befolyásolja. Kezdve attól, hogy mennyire patinás fürdőhelyről van szó, számít a népszerűsége, felkapottsága, a külföldi turisták aránya, az országon belüli megközelíthetősége, a szolgáltatások köre és minősége, a fürdő nagysága és még sorolhatnánk.

Ezen felül az árak alakulását a fürdő árképzési gyakorlata is befolyásolja. A közepes és a nagyobb fürdőknél ugyanis alapvetően két irány látszódik. Az egyik szerint egy magasabb árért a létesítmény minden – vagy szinte minden – szolgáltatását elérhetővé teszik. S ezért összességében egy jó ár-érték arányú szolgáltatást kap a vendég.

A másik árazási gyakorlat szerint egységekre bontják a szolgáltatások körét. Például külön belépőért látogatható a gyógyfürdő, a strandfürdő, az élményfürdő, vagy éppen az aquapark, s ezek mindenféle kombinációja elképzelhető.

Akik beérik csak a gyógymedencék, vagy csak a strandmedencék kínálatával, azok jól járnak. Viszont azoknak, akik esetleg párhuzamosan többféle vizes szolgáltatást is igénybe vennének, adott esetben mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Egerszalók Saliris Resort SpaAz öt legdrágább termálfürdő 2017 nyarán (forint)

1 Visegrád – Lepence Spa 6900
2 Budapest – Aquaworld 5990
3 Egerszalók – Saliris Resort 5800
4 Budapest – Gellért Gyógyfürdő 5500
5 Demjén – Cascade Barlangfürdő 5490

Érdekes módon mind az öt fürdő egy szállodához kapcsolódik. A budapesti Gellért Gyógyfürdő abból a szempontból kicsit kivétel, hogy ott más a szálloda (Danubius Hotels) és a fürdő (Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.) üzemeltetője.

A Lepence Spa a Thermal Hotel Visegrád fürdőrészlege, amit külső vendégek is látogathatnak. A hétvégéken és ünnepnapokon érvényes 6900 forintos jegyár talán kicsit annak is szól, hogy aki a külső vendégek közül teheti, inkább hétköznap – amikor 4500 forint egy felnőtt jegy – keresse fel a létesítmény, hiszen hétvégén és ünnepnapokon maga a szálloda is telítettebb. A kiemelt időszakokban előfordulhat az is, hogy külső vendégeket csak korlátozottan tudnak fogadni.

Lepence Spa Visegrád(A Lepence Spa egyébként nem keverendő össze a ma már csak romjaiban létező szomszédos Lepence strandfürdővel. Friss és jó hír, hogy a következő években újjáépítik az egykor oly népszerű visegrádi termálfürdőt).

A fenti táblázatban szereplő többi fürdőnél kellően nagy a kapacitás ahhoz, hogy önmagukban a szállóvendégek ne okozzanak telt házat a fürdőrészlegben. Persze ezeknél is előfordulhat, hogy telítődnek, az egerszalóki Saliris Resort honlapján például folyamatosan jelzik, hogy százalékosan mennyire van tele a fürdőjük.

A Saliris Resortnál maradva: korábban egy kissé bonyolult díjstruktúrát alkalmaztak. Annak az volt a lényege, hogy a nyár nagy részén, valamint azon kívül minden hétvégén és ünnepnapon magasabb, a többi időszakban alacsonyabb árakat voltak érvényben. Tavasszal ezt egyszerűsítették, 5800 forint a felnőtt jegyár minden egyes nap. Vannak viszont kedvezmények a nyugdíjasok, gyerekek, családok számára, továbbra 3 órás belépő, vagy délutáni jegy váltására is van lehetőség.

Valamint meg kell említeni, hogy alternatíva is van: a fürdőhöz tartozó, de külön egységként működő Nosztalgia Strandfürdő, ahol három, különböző hőfokú medence közül válogathatnak a vendégek, a felnőtt belépő pedig csak 1500 forintba kerül.

Sok a párhuzam az Egerszalókkal szomszédos Demjén fürdőjében, azzal a különbséggel, hogy a Cascade Barlangfürdő pont azt az árazási módszert alkalmazza, amit a Saliris Resort nemrég elhagyott.

Azaz péntektől vasárnapig, valamint a nyári szezonban magasabb árak érvényesek, egy felnőtt napijegy ilyenkor 5490 forintba kerül. Szezonon kívül, hétfőtől csütörtökig ugyanez 4990 forint. Nyugdíjasoknak, diákoknak, gyerekeknek, családoknak itt is kínálnak kedvezményt, valamint 3 órás belépők is válthatók.

Demjén BarlangfürdőPárhuzamot jelent Egerszalókkal, hogy Demjénben is van olcsóbb alternatíva, méghozzá a korábban megépült gyógyfürdő, ahol egy felnőtt belépő 1690 forintba kerül.

A budapesti Gellért Gyógyfürdőben 200 forinttal emelték az árakat az év elején, így most hétvégén az olcsóbbik (szekrényes) jegy 5500 forint, a kabinos belépő 5900 forint. A hétköznap érkezők pár száz forinttal jobban járnak, mert a szekrényes belépő 5300, a kabinos pedig 5700 forintba kerül.

Az öt legolcsóbb termálfürdő 2017 nyarán (forint)
1 Hajdúdorogi Termálfürdő 850
2 Nagyszénási Parkfürdő 900
3 Dévaványai Strandfürdő 900
4 Vasvári Fürdő 900
5 Kalocsa Gyógyfürdő és Uszoda 900

Csak azért, mert egy fürdő olcsó, még nem „gagyi”. Ezt jól mutatja az olcsó fürdők toplistája. Egyszerűbb kialakítású, de korrekt termálfürdőkről van szó. A 34 éve működő Hajdúdorogi Termálfürdőről például nemrég írtunk a blogunkon. Az apropóját pedig az adta, hogy szépen felújították a gyógyvizes medencéjük gépészetét és csempézését. Néhány éve pedig a gyermekmedence kapott új burkolatot.

Hajdúdorog termálfürdő olcsó fürdőAz olcsó fürdők listájának további helyein tulajdonképpen holtverseny van, ezek a fürdők tudják még tartani a 900 forintos jegyárat. Nagy szó ez, hiszen már 1000 forint alatti belépőjegyet kínáló termálfürdőből is kevés van.

A nagyszénási termálfürdőt 2015 végén adták át, miután teljesen újjáépítették. Úszómedence, ülőmedence, gyermekpancsoló áll a vendégek rendelkezésére az egész évben nyitva tartó fürdőben. A Békés megyei Dévaványa fürdője is jó választás lehet, hiszen termálmedence, két úszómedence és gyermekmedence közül válogathatnak a látogatók.

Nagyszénási TermálfürdőVasvár fürdője talán az előbbieknél kevésbé ismert. A település Vas megyében, Szombathelytől 30 kilométerre található. A Szentkútfürdő nevet viselő létesítményben termálvizes ülőmedence, úszómedence és gyermekpancsoló található.

Vasvár termálfürdőRáadásul a 900 forintos jegyárak itt a legdrágább verziót jelentik, azaz a felnőtt napijegyet. Márpedig a fenti fürdőkben is elérhetők olcsóbb belépők. Nagyszénáson például a nyugdíjas és diák belépő 560 forint, Dévaványán 700 forint (helybélieknek 500 forint), Vasváron pedig 500 forint a diák és nyugdíjas belépő.

Hogyan számoltunk?

Minden fürdőnél a felnőtt (teljes árú) belépőjegyeket vettük alapul, azon belül is a nyári szezonra vonatkozó árakat. Amennyiben egy fürdő külön árakat szabott meg hétköznapra és hétvégére, akkor az utóbbival kalkuláltunk. Ezen belül azonban igyekeztünk az olcsóbb megoldásokat keresni, azaz kabinos helyett szekrényest, vagy éppen komplex belépő helyett a szűkebb körű, (például csak a gyógyfürdő részlegbe érvényes) de kedvezőbb árú jegyekkel számoltunk.