A legolcsóbb termálfürdőt Dévaványán találjuk, a legdrágábbnak pedig a fővárosi Gellért és az egerszalóki Saliris Resort számít. A gyógy- és termálfürdők átlagos jegyára jelenleg 1823 forint.

Összesítettük 122 hazai gyógy- és termálfürdő belépőjegyeinek árait. Ebben szerepelt minden jelentősebb hazai meleg vizű fürdőhely. Meglehetősen nagy a szórás az árak tekintetében, hiszen a legdrágább helyekre közel 5000, a legolcsóbb termálfürdőbe pedig kevesebb mint 700 forintért is válthatunk belépőt. A 122 fürdőhely alapján számolt átlagár egyébként 1823 forintra jött ki. Nézzük először a legdrágább fürdők listáját.

Top 5 legdrágább termálfürdő – 2013 (forint)

Gellért Gyógyfürdő – Budapest 4900
Saliris Resort Fürdő – Egerszalók 4900
Aquaticum Élményfürdő – Debrecen 4450
Napfényfürdő – Szeged 4300
Széchenyi Gyógyfürdő – Budapest 4100

Ahogy látszik, az élen holtverseny van az egerszalóki fürdő és a fővárosi Gellért között. Előbbi esetén fontos megjegyezni, hogy az alapár nem 4900, hanem 4500 forint, viszont a kiemelt napokon az 4900 forintos ár érvényes. Azonban július közepétől a nyár utolsó napjáig, majd év végéig minden egyes hétvége is kiemelt időszaknak számít. Amúgy az olcsóbb fürdőhelyeket keresőknek sem kell elfelejteniük Egerszalókot, hiszen a hatalmas fürdőkomplexum mellett működik egy szerényebb, a régi szalóki fürdőt idéző nosztalgia részleg is, ahová 1100 forintos áron váltható belépőjegy.

A Gellért Fürdő esetén viszont már nem nagyon lehet ebből a 4900 forintos árból faragni, sőt. Amennyiben valaki kabinos jegyet vesz, az már 5300 forint és a hétvégi jegyárak is drágábbak 5000 forintnál. A debreceni Aquaticum esetében az ár az élményfürdő részlegre vonatkozik. Akik megelégszenek a termálfürdő, vagy a strandfürdő kínálatával, azok a 4450 forintos ár kevesebb mint a feléből is megoldhatják a fürdőlátogatást.

Top 5 legolcsóbb termálfürdő – 2013 (forint)

Dévaványai Termálfürdő 680
Csongrádi Fürdő 820
Békési uszoda és gyógyfürdő 830
Jászárokszállási Termálfürdő 890
Veresegyházi Termálfürdő, Halasthermal – Kiskunhalas, Kerekestelep – Debrecen, Battonyai strand, Vasvári Fürdő 900

A leginkább költséghatékony módon a Dévaványai Termálfürdőben lehet megmártózni. A dévaványai létesítmény már a 60-as évek óta működik és nem is olyan puritán hely, mint az ára alapján gondolnánk, hiszen a strandfürdő mellett fedett gyógyászati részleggel is rendelkezik, ami egész évben működik. A strandi részen egy hideg vizes úszómedence, gyermekmedence és egy termálmedence (képünkön) található, utóbbiak szezonálisan működnek. A dévaványai 680 forintos árból ráadásul még lehet farigcsálni. Például csoportoknak már csak 400 forint egy jegy, nyugdíjasoknak 500, a heti bérlet pedig 3500 forint.

A legolcsóbb fürdők top 5 listáján összesen kilenc szereplő tanyázik, ugyanis az ötödik helyen holtverseny alakult ki, hiszen öt olyan fürdőt találtunk, ahová 900 forintért is válthatunk belépőt.

Hogyan számoltunk?

Nem is olyan egyszerű fürdőbelépős toplistát készíteni, mint ahogy elsőre gondolnánk. A fürdők ugyanis más és más logika szerint alakítják az árazásukat. Van ahol minden szolgáltatás elérhető egy viszonylag magasabb árért, máshol szétbontják a jegyárakat akár többféle kategóriára is, így akár külön gyógyfürdő, strandfürdő és élményfürdő jegyeket kínálnak.

Ezért az árak összesítésekor mindegyik fürdőnél a teljes árú, azaz kedvezmények nélküli, főszezoni jegyárakat vettük alapul. Ezen belül, amennyiben mód volt rá, akkor igyekeztünk a legolcsóbb jegyet választani, még ha az megszorításokkal is járt (például nem volt érvényes a szaunába, vagy az élményfürdőbe). Amennyiben a fürdő hétköznapi és hétvégi jegyárat alkalmazott, akkor szintén az olcsóbbikkal kalkuláltunk. Nagyon sok fürdő kínál rövidebb idejű, 2-3 órás jegyeket, ilyen esetben nem ezekkel, hanem a teljes napos jegyárral számoltunk.